PREDRAG KON NAJAVIO: I nakon ukidanja vanrednog stanja, vanredne mere mogu ostati

Dr Predrag Kon kaže da ga kao epidemiologa ne brine ukidanje vanrednog stanja, jer se to odnosi na policijski čas, a da vanredne mere i dalje mogu ostati na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, jer je proglašena epidemija od posebnog značaja.

- Ne verujem, iskreno, da će više ikada da se vrate ovakve mere, ali mi nećemo odjavljivati epidemiju sve dok je proglašena pandemija.

Najavio je da će se u narednom periodu prvenstveno pratiti situacija u vrtićima.

Kon kaže da su stari sada fokus interesovanja, da treba što više da se relaksiraju i da se kreću.

Na pitanje N1 da li je zabrinjavajući broj umrlih svakog dana, Kon kaže da svakako jeste, ali da je to posledica nečega što se dešavalo tri nedelje ranije, navodeći da do smrtnog ishoda, kad ima komplikacija, dođe između druge i treće nedelje. Taj broj je, navodi, povezan i sa ulaskom virusa u gerontološke centre, što je "nešto što bi bilo dobro da se nikad nije desilo, ali ipak se desilo i sada nam ostaje da gledamo posledice".

Što se tiče promena nakon ukidanja vanrednog stanja, Kon kaže ga, kao epidemiologa, to toliko ne brine jer se to odnosi samo za policijski čas.

- Vanredne mere i dalje mogu ostati, jer mi smo proglasili epidemiju od posebnog značaja i u sklopu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ostale su jasne mere - zabrane javnog okupljanja, s tim što to može da se percizira... Kad je u pitanju zatvoreni prostor, ograničenja će se morati tačno dati - naveo je.

Smanjuje se broj pozitivnih, što direktno pokazuje da se smanjuje cirkulacija virusa i to omogućava da se ublaže mere po pitanju zabrane kontakata, dodaje Kon.

Na pitanje N1 kad će stariji građani moći da se vrate normalnom životu, Kon kaže da će moći, sa skidanjem zabrane kretanja, da se kreću kao i ranije. To jednostavno neće biti moguće ograničavati, ali osnovna stvar je, i nadam se da nam je svima ostalo u svesti - da su oni najrizičniji i da tu nema nikakve dileme, i da su zabrane kontakata sa njima na prvom mestu, dodao je. Kon kaže da onoga trenutka kada virusa ne bude bilo, kada nema ljudi koji će se javljati sa indikacijama da treba da se testiraju, da će to Krizni štab javno reći. To nije nešto nemoguće, to može da se desi i u junu, dodao je.

Ali, podvlači, to ne znači da smemo da se opuštamo. Moramo da uradimo testove koje smo planirali - da znamo kakav nam je imunitet i da ne mislimo da smo trajno, potpuno mirni, naveo je dr Kon.

- Stariji će biti osetljivi i sva pažnja će biti usmerena prema njima. Ne verujem, iskreno, da će više ikada da se vrate ovakve mere, ali mi nećemo odjavljivati epidemiju sve dok je proglašena pandemija, prema tome sve te vanredne mere moći će u svakom trenutku ponovo da se stave - kaže Kon.

Na pitanje da li je moguć nagli skok broja zaraženih, ako se ne budemo striktno pridržavali mera koje ostaju, Kon kaže da je uvek moguće da do toga dođe, ali da bi to mogle da budu ekscesne situacije - kao što se, kako kaže, dešavalo sa gerontološkiim centrima.

Nije nemoguće da negde bude neka manja koncentracija, gde uđe virus u neki prostor, navodi epidemiolog. Svi bi trebalo da se pridržavaju zaštitih mera i onda je ta mogućnost znatno smanjena, dodaje.

- Iz dana u dan, kako se smanjuje procenat koji pokazuje cirkulaciju, sve je manje moguće da dođe do ekscesne situacije. Ali, moguće je, pratićemo šta se dešava prvenstveno u vrtićima, to su kolektivi gde se to može očekivati. Pratićemo tu situaciju... Svakako mislim da su zaposleni već uveliko informisani i da se pripremaju za formiranje kolektiva, time što se i deca šalju na pregled, i oni koji su zaduženi za druge poslove, moraju da rade bris. Najmanji simptomi i ne može da dolazi - ne može dete sa respiratornim tegobama da bude u vrtiću.

On je preneo da mu neko govori da oko polovina, a neko da se 30 odsto roditelja izjasnilo da mora decu da dovodi u vrtić, jer ih nemaju gde. "Mi smo uvek govorili da to jeste rizik, taj rizik će biti sveden na minimum i pratićemo situaciju", naglasio je.

Kon je rekao da među njegovom kolegama ima onih koji procenjuju da može da se očekuje i raniji talas ako se građani ne pridržavaju mera, ali da on lično misli i nada se pre svega, da do toga neće doći.

Izvor: n1info.com
Foto: N1 - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još