ČUVAR ZDRAVLJA I LEPOTE: Sok od paradajza - bolja opcija od bilo kog voćnog napitka

Sok od paradajza je odličan izbor za osobe koje pate od probavnih problema, poput zatvora ili dijareje, jer umiruje creva, snižava nivoa holesterola, čuva liniju, ali je odličan i kao zamena za neke kozmetičke tretmane.

Zbog malog broja kalorija, obilja vitamina i minerala i lekovitih svojstava, sok od paradajza je mnogo bolja opcija od bilo kog voćnog soka. U njemu se krije prava riznica zdravlja.

Sok od paradajza obiluje:

- Vitaminima A i C. koji su odgovorni za dobar vid, zdravlje kostiju i zuba kao i generalno bolji imunitet.

- Vitaminima B3 i B6 koji se smatraju bitnim faktorima kada je stabilizovanje nivoa holestereola u pitanju.

- Vitamin B6 razbija homocisten, jedinjenje koje oštećuje krvne sudove i dovodi do srčanih bolesti.

- Paradajz je bogat i magnezijumom koji pokreće mišiće, uključujući i onaj koji pumpa krv, što ga čini odličnom namirnicom za srce.

- Hlor i sumpor koji se nalaze u paradajzu utiču na bolji rad jetre i bubrega, što je ključno u procesu detoksikacije tela.

- Zbog velike količine antioksidanasa koju sadrži smanjuje rizik od nastanka raka. Osim toga, sadrži veliku količinu likopena koji takođe igra značajnu ulogu u zaštiti od kancera.

Osim čuvanja zdravlja celog tela, sok od paradajza je vrlo moćan saveznik u topljenju masnih naslaga. Njegova moć skidanja kilograma i celulita je fascinanatna.

Ne samo da ima malo kalorija, već sok od paradajza sprečava napade gladi i želju za hranom. Naime, ekipa stručnjaka iz oblasti nutricionizma ustanovila je da hrana koja ima oštar i kislekast ukus snažnije utiče na naše čulo ukusa i na neki način ga preopterećuje, čini da ostajemo duže siti. Samim tim, manje smo skloni da posegnemo za hranom i onda kada nismo gladni.

Stimuliše rad creva, a ujedno je i bogat vlaknima, što sve doprinosi boljem funkcionisanju metabolizma.

Ovaj sok ima pozitivne efekte i na lepotu:

- Ako ga nanesete na kožu, pomoći će u lečenju bubuljica, jer bogatstvo C vitamina zaceljuje kožu, posvetljava i umanjuje vidljivost ožiljaka.

- Ako ga nanestete na kosu, uticaće na njen sjaj, poboljšaće izgled suvih krajeva i rešiti problem peruti.

Izvor: Stil.Kurir.rs/Minutzamene.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.