Konferencija “Poljoprivreda posle pandemije”: Poljoprivreda je bila najmanje ugrožena tokom vanrednog stanja

U organizaciji Novosadskog sajma, a uz podršku kompanije Color Media Communications danas je održana online konferencija "Poljoprivreda posle pandemije".

Teme o kojima se na konferenciji govorilo su: kako ostati lider u događajima posvećenim agrobiznisu, kako pokazati lojalnost prema starim i novim kupcima i kako podići vidljivost napora da se Poljoprivredni sajam kvalitetno realizuje u septembru 2020.

Svi zainteresovani konferenciju su mogli da prate preko YouTube kanala Color Media Communications i preko sajta konferencije. 

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede otvorio je konferenciju.

- Mislim da je Vlada Republike Srbije u čitavoj krizi vezanoj za koronavirus, bar u delu koje se tiče hrane nesumljivi pobednik. Nama je, sa aspekta poljoprivrede i hrane, ova pandemija koristila ili smo uspeli da je iskoristimo. Nastavili smo da izvozimo svinjsko meso, dobili smo dozvolu i za izvoz jabuka u Indiju. Sve se to desilo u doba korone - rekao je Nedimović.

Vuk Radojević, pokrajinski sektretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo:

- Moderna savremena poljoprivreda i primena savremenih tehnologija jeste nešto na čemu moramo insistirati u narednom periodu. I u procesu proizvodnje u preradi, ali i plasmanu proizvoda. Ono što sada možemo reći, država je apsolutno prepoznala potrebe poljoprivrednika i izašla u susret svim njihovim potrebama u smislu optimalnih agrotehničkih rokova, kako bi svi radovi u polju bili obavljeni.

- Poljoprivrednici u Vojvodini su u privilegovanijem položaju u odnosu na ostatak Srbije pošto mogu da konkurišu za sredstva i kod Ministarstva i kod Pokrajinskog sekretara za dodatne stimulanse za poljoprivredu - rekao je Vuk.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada:

- Što se tiče budžeta Grada koji ima dodira sa poljoprivredom i poljoprivrednim proizvođačima na teritoriji Novog Sada ništa se ne menja. Nismo imali rebalans i nismo smanjili budžet. Mi smo partneri u procesu pomaganja malih poljoprivrednih proizvođača organske poljoprivredne proizvodnje, tako da ćete i ove godine na Novosadskom sajmu videti proizvođače organske hrane. Naša ideja je da krenemo i u subvencionisanje troškova i određenih kredita za poljoprivredne proizvode i mehanizaciju.

Tomaš Kuhta, ambasador Češke Republike u Srbiji - zemlje partnera Međunarodnog poljoprivrednog sajma:

- U Češkoj sa zdravstvenog gledišta nema velikih posledica epidemije u poređenju sa ostalim zemljama, ali očigledno je da će posledice za ekonomiju i balans državnog budžeta biti značajne. Češka  učestvuje od 2016. godine na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Planirano je da ove godine Češka bude predstavljena nacionalnom izložbom, a za učešće se prijavilo šesnaest čeških firmi. Kako je termin pomeren za septembar, to nam ne ide u prilog. Više od polovine Čeških firmi trenutno ne planira učešće na Sajmu poljoprivrede kao posledica pandemije.

Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma:

- Mi kao menadžment moramo održati Poljoprivredni sajam ove godine, održavali smo ga i u težim okolnostima. Potrudićemo se da sajam bude u punom formatu. Nećemo odustati ni od jednog segmenta. Poljoprivredni sajam čini 60% naših prihoda.

Leonid Babić, predstavnik Generali osiguranja u Srbiji koje je strateški partner Sajma i direktor Regionalnog centra Vojvodina:

- Bitna grana privrede koja se oslanja na poljoprivredu jeste osiguranje. Svi gledaju da daju podršku proizvodnji a i drugim faktorima koji su važni za samu delatnost. Činjenica je da je Poljoprivredni sajam sa starim terminom u maju mesecu spadao u vreme kada je najveći intenzitet u prodaji osiguranja. Generali osiguranje shvata digitalizaciju kao nešto što je budućnost, mada bih ja pre rekao sadašnjost. Lider smo u Srbiji što se tiče digitalizacije u oblasti osiguranja.

Marko Stojanović, sekretar Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije:

- Veliki broj naših dobavljača evropskih kompanija ozbiljno trpi posledice ove pandemije i veliki broj fabrika je imao problema u proizvodnji. Neke su bile zatvorene, neke su radile sa smanjenim kapacitetom i to je dovelo do toga da su prolongirani rokovi isporuke. Postavlja se pitanje kvalitetnog učešća na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede.

Branislav Sekulić, vlasnik firme “Vrtlari” – predstavnik malih proizvođača:

- Poljoprivredni sajam je utkan u razvoj i početak rada naše kompanije, na Poljoprivrednom sajmu se saznalo za "Vrtlare", 2016. godine. Naše udruženje je pokrenulo inicijativu za organizaciju manifestacije "Vojvodina - gastro region" koja se održava u okviru Poljoprivrednog sajma treću godinu za redom. Moramo pronaći rešenja da iskomuniciramo na koji način možemo ubuduće plasirati naše proizvode pre svega za inostrana tržišta.

Pogledajte još