“Najlepša bašta Novog Sada“: Zelena i cvetna oaza kao spona komšija različitih generacija

Akcija “Najlepša bašta Novog Sada“, koja je prošle godine prvi put uspešno realizovana, nastavlja se i ovog proleća u Novom Sadu.

Medijski pokrovitelji su kompanija Color Media Communications, list “Dnevnik” i Novosadska TV, a od ove godine akcija se organizuje u saradnji i sa Francuskim institutom u Novom Sadu.

U Somborskoj ulici u Novom Sadu, u dvorištu zgrade popločanom behaton pločama, između parking mesta, uz veliku ljubav i trud, nikla je zelena i cvetna bašta. To nije samo bašta, već spona komšija različitih generacija, jer ovaj mali raj svi paze od nestašluka dece, biciklista i automobila.

U baštici se nalaze razne biljke i cvetnice, kao što su srebrna jela, ruže raznih vrsta, kadifice, dalije, gladiole, dan i noć, razni pokrivači tla, ukrasne trave, čuvarkuce, dragoljubi kao i lekovite biljke poput ruzmarina, žalfije, lavande, matičnjaka, nane, pa čak i pojedino povrće - čeri paradjz i čili papricice. Sve ove biljke pronašle su svoj prostor u ovom dvorištu, a i na terasama se, takođe, nalaze muškatle, surfinije i tamjanike koje dodatno ulepšavaju ovaj prostor. Posebnu zahvalnost stanari ove zgrade duguju gospodinu koji uzgaja i prodaje cveće, a koga svi od milošte zovu Dragi jer im nekada cveće da na poklon ili pak na odloženo plaćanje.

"Mnogo stanara hvali našu bašticu i čak smo im dali elan da i oni ukrase svoje terase da im bude lepše ujutru kada ustanu i pogledaju kroz prozore, kao i nama. Osoba koja ulaže najviše truda u održavanje ove prelepe zelene i cvetne oaze je Senija Isailović kojoj ja ponekad pomognem kada imam za to slobodnog vremena", priča za naš portal Dajana Trifunović, stanarka zgrade.

Senija Isailović

Bašta je najlepši kutak svakog doma i zato vas pozivamo da pokažete vašu baštu na koju ste tako ponosni, a da pri tome osvojite vredne nagrade (seme, sadnice, saksije i drugo).

Žiri će, kao i prethodne godine, činiti poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija.

Vaše predloge možete slati do 15.06. putem mejl adrese: najlepsabasta@gmail.com, a sve predloge ćemo objaviti u našim medijima (“Dnevnik” – dnevnik.rs, Novosadska TV, nshronika.rsnadlanu.com).

Podsećamo, prošlogodišnja pobednica bila je Elizabeta Carević iz Sremske Kamenice, koja je osvojila vikend-putovanje u Opatiju u hotelu “Grand hotela Adriatic”.

Sponzor akcije je AMS osiguranje.

Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.