Najlepša bašta Novog Sada: Pobedniku vikend u Opatiji!

Vlasnica ili vlasnik bašte koja bude osvojila najviše bodova žirija dobiće vikend u Opatiji sa posetom čuvenoj "Vili Angiolina" za koju se kaže da ima najlepšti vrt na ovim prostorima.

Vila je izgrađena sredinom 19. veka. Opatija je do tada bila malo naselje sa oko 120 kuća, udaljenijih od morske obale i orijentisanih uglavnom prema ribarstvu i pomorstvu. Dolaskom riječkih plemića, oca i sina Iginija i Paola Skarpe i podizanjem letnikovca Angioline (vilu su tako nazvali po svojoj pokojnoj supruzi, odnosno majci), Opatija otvara vrata čitavom nizu gostiju i putnika, među kojima austrijskoj carici Mariji Ani, botaničaru Heinrichu Noeu, hrvatskom banu Josipu Jelačiću i drugima koji, oduševljeni lokalnom vegetacijom i klimom, šire famu Opatije i tako pripremaju teren za skoro nastajanje klimatskog lečilišta.

Nakon Skarpe i njegovog sina Paola, koji se već 1869. bavio idejom osnivanja sanatorija, vilu posjeduju moravski plemić Čorinski, Društvo južnih željeznica (za čije će ere u vilu biti smešten i prestolonasljednički par Rudolf i Štefanija te njihov gost, štajerski oficir Rozeger), Međunarodno društvo spavaćih kola, Lečilišno poverenstvo i drugi.

Kako je rasla cena vile govori i činjenica da je Iginio Skarpa čitav teren kupio za 700 forinti, a 1910. vila s perivojem, punim egzotičnog raslinja, prodata je za 2,5 miliona kruna. U Skarpino doba Villa Angiolina je stecište riječke elite i ljetnih zabava na terasama, potkraj austrijskog doba sjedište Lečilišnog poverenstva s muzičkim paviljonom i živom promenadom pred južnom fasadom. Od novembra 2007. u vili se nalazi Hrvatski muzej turizma.

Svoju baštu, vrt ili balkon možete prijaviti na konkurs sve do 15. juna kada će biti i proglašenje pobednika. Prijave, sa kontakt podacima i fotografijama vaše bašte, slati na: najlepsabasta@gmail.com ili putem Facebook stranice "Najlepša bašta Novog Sada".

Pogledajte još