PRVACI UČE DIGITALNI SVET: Od 1. septembra novi predmet u svim školama u Srbiji

Digitalni svet novi je predmet, koji će đake dočekati 1. septembra, kada se vrate u školske klupe, a on će, kako najavljuju iz Ministarstva prosvete, zameniti dosadašnju projektnu nastavu. To znači da se fond časova neće menjati, a projektna nastava će ostati kao metod rada.

Učenicima prvog ciklusa osnovnog obrazovanja digitalni svet će predavati učitelji, koji su već u obrazovnom sistemu.

- Svi pedagoški fakulteti od 1993. godine imaju u svojim studijskim programima dva nastavna predmeta - informatiku i obrazovne tehnologije. Tako da su svi koji su završili učiteljski fakultet prošli tu oblast - kažu u Ministarstvu.

Novi predmet podrazumeva opštu priču o digitalnom svetu, o primeni novih tehnologija, o tome gde se mogu koristiti, upoznavanje sa dobrim i lošim stranama digitalnog sveta, o bezbednosti i pravilnoj upotrebi tehnologija...

Ppredmet digitalni svet je osmišljen mnogo ranije i nije nastao kao rezultat onlajn nastave iz prethodnih meseci.

- Ona nas je inspirisala da pravimo platforme na našem jeziku, što će poboljšati kvalitet obrazovanja - kaže prof. dr Danimir Mandić.

- Učenici i studenti pokazuju veće interesovanje za ovakav vid nastave u odnosu na klasičnu.

- U protekla dva meseca smo najbolje mogli da vidimo koliko je bitno da deca znaju razne načine komunikacije - naglasila je Biljana Marić iz Ministarstva prosvete.

- On će deci pružiti osnovna znanja iz digitalnog sveta koja će se kasnije kroz više razrede nadograđivati.

Projekat "Digitalni udžbenici" je već nekoliko godina zastupljen u sistemu obrazovanja i postoje takvi udžbenici za prvi razred, a Marićeva kaže da deca treba da ovladaju kako da ga koriste i to će upravo naučiti kroz novi predmet.

- Do sada su to činili uz pomoć roditelja, mada i dalje verujem da će školarcima biti potrebna pomoć, ali idemo na to da jednog prvaka osposobimo da on sam može da koristi digitalni udžbenik. To je jedan od ključnih razloga zašto se uvodi novi predmet - navela je ona.

Profesor dr Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu, naglašava da će se novi predmet izučavati do četvrtog razreda, a izborni predmet od igračke do računara se "seli" u predškolsko, dok će od petog razreda đaci imati informatiku.

- Već nekoliko godina đaci u okviru svojih udžbenika imaju digitalne zadatke, a uvođenjem ovog predmeta će im se olakšati njihovo rešavanje - kaže on.

- Neće biti neophodne digitalne učionice u prvom razredu, već će se nastava odvijati uz jedan kompjuter i video-bim, što većina škola i poseduje. Pošto se ova oblast stalno unapređuje, učitelji će morati da se stalno usavršavaju i zato ćemo organizovati i nove seminare.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još