Održana konferencija CSR Srbija 2020.

Color Media Communications šestu godinu za redom organizovala je konferenciju posvećenu društveno odgovornom poslovanju.

Zbog situacije sa pandemijom korona virusa (Covid-19) konferencija CSR Srbija 2020 – Društvena odgovornost u vremenima krize prvi put je juče održana online, a svi zainteresovani mogli su konferenciju da prate i aktivno učestvuju preko live streama na  YouTube kanalu Color Media Communications. 

Na ovogodišnjoj konferenciji govorilo se o budućnosti CSR-a, najnovijim trendovima i izazovima. Saznali smo kakvo je bilo društveno odgovorno poslovanje kompanija za vreme pandemije. U novonastaloj situaciji uvideli smo neophodnost brze reakcije celog sistema i solidarnosti u svakom smislu, kao i značaj volonterizma kao jednog od načina za pomoć zajednici. Pričali smo i o tome kako su kompanije obezbedile svojim zaposlenima mogućnost rada od kuće i pojačale svoje društveno odgovorne aktivnosti kada je građanima bilo najpotrebnije. U poslednjem panelu osvrnuli smo se na značaj odgovorne proizvodnje i potrošnje, edukaciju potrošača i smanjivanje otpada.

Konferenciju je otvorila Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije:

- Država je tokom borbe protiv kovida-19 pokazala da može dobro da reaguje u teškim vremenima i da odgovornim odlukama može da se nosi sa savremenim izazovima, za koje nijedna država, pa i one razvijenije od Srbije, nisu bile spremne - rekla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Gojković je dodala da je najveći deo građana razumeo koliko je bila važna ta borba i dodala da o tome svedoče brojni primeri solidarnosti. Prema njenim rečima, važan deo tog zajedničkog odgovora društva bili su upravo odgovorni pojedinci, među njima i javne ličnosti, kao i kampanje koje su pokazale koliko je humanost značajna u takvim okolnostima.

- Mera uspeha svake moderne kompanije svakako je i briga koju pokazuje za zajednicu čiji je deo. Istovremeno, građani žele da vide humanije lice kompanija čije proizvode kupuju i čije usluge koriste - rekla je Gojković.

Nakon Maje Gojković, gledaocima se obratila Regina De Dominicis, direktorka Unicefa za Srbiju:

- Način na koji su kompanije reagovale i kako su se ponašale tokom krize izazvane pandemijom virusa COVID-19 značajno će uticati na njihov rejting i celokupno poslovanje u budućnosti - poručila je Regina.

Na konferenciji je govorio Nj. E. Jan Lundin, ambasador Kraljevine Švedske u Srbije koji je istakao:

- Za švedske kompanije koje se fokusiraju na razvoj svog održivog poslovanja CSR je jedno od glavnih oruđa, jer jača njihovu konkurentnost i doprinosi dobrom imidžu Švedske. Prema tome, i država i kompanije smatraju da je CSR pitanje trgovinske politike kao i pitanje kako promovisati Švedsku.

Na prvom panelu pod nazivom "Društveno odgovorno poslovanje za vreme i nakon pandemije korona virusa (Covid-19)" koji je moderirala Ruža Veljović, direktorka Diplomacy and Commerce magazina, govornici su bili: Marija Vujanić, Communications and Sustainability Director, Telenor Srbija; Tijana Koprivica, direktorka za održivo poslovanje, Delta Holding; Aldo Lele, Sustainability Manager South East Europe Croatia, Romania, Serbia, Slovenia, Ukraine-Ikea i Milica Babić, Officer Manager za korporativnu društvenu odgovornost i sponzorstva, Vojvođanska banka.

Marija Vujanić, iz Telenora je ovom prilikom istakla:

- Za nas je, pored donacija, bilo važno da pomognemo u onome što je naša opšta oblast. Ponudili smo veliku količinu besplatnog interneta i telefona đacima i studentima koji su pratili online nastavu. Drago mi je da su i ostale kompanije postupile na isti ili sličan način u momentu kada je to bio imperativ.

Aldo Lélé, menadžer za održivi razvoj kompanije IKEA za Jugoistočnu Evropu je rekao:

- Sami možemo da napravimo promenu, ali jedino zajedničkim snagama možemo da stvorimo rezultat i akciju, što se i sada pokazalo. Svrha vodilja naše kompanije uvek će biti pomoć najugroženijima širom sveta koji su uvek u našim srcima i mislima - poručio je Aldo.

U drugom panelu pod nazivom "CSR u eri COVIDA-19: primeri dobre prakse i novi pravci razvoja" govorili su: Miloš Paunović, CSR Specialist, Nordeus; Jasmina Ilić, direktorka korporativnih poslova TeleGroup; Branislav Jovanović, menadžer za društvenu odgovornost Banca Intesa i Ivana Todorović, menadžer odeljenja marketinga i komunikacija OTP banka Srbija. Panel je moderirala Milica Marković, Corporate Communications Manager, Direct Media,

Treći panel bio je posvećen budućnosti CSR-a, trendovima, izazovima i implikacijama. Čuli smo mišljenja stručnjakaMiloša Jankovića, menadžera komunikacija Fondacije Catalyst Balkans; Nevena Marinovića, izvršnog direktora Smart Kolektiv-a i Izvršng Koordinatora Foruma Poslovnih Lidera Srbije; Siniše Mitrovića, savetnika predsednika Privredne komore Srbije i Vesne Savić Đukić, Fundraising Specialist, Unicef Srbija. Panel je moderirala Vanja Kovačev, PR Specialist.

Vesna Savić Đukić iz Unicefa je istakla:

- UNICEF ima najveći humanitarni magacin na svetu koji ima saradnju sa preko hiljadu dobavljača različite opreme koja je neophodna u vanrednim situacijama. Imamo tu vrstu prednosti . Pored razvojnih programa koje radimo mi pružamo i podršku za programe u vanrednim situacijama.

Konferenciju je podržao UNICEF i kompanije Telenor Srbija i IKEA.

Ukoliko ste propustili konferenciju možete je pogledati na sledećem LINKU.

Pogledajte još