VIŠE OD MILION RADNIKA DOBIJA PO 30.000 DINARA: Država isplaćuje minimalac u četvrtak

Država će u četvrtak početi isplatu minimalnih zarada za zaposlene u privatnim firmama koje su se prijavile za pomoć države. Minimalac, koji iznosi nešto više od 30.000 dinara, dobiće nešto više od milion zaposlenih, a za tu namenu država će uplatiti oko 32 milijarde dinara na račune 232.000 preduzeća koja su se prijavili za pomoć.

Praktično već sledeći dan, u petak 5. juna, radnici novac mogu očekivati i na svojim računima pod uslovom, naravno, da im poslodavac prebaci dobijeni novac od države. To će najvećem broju zaposlenih biti drugi deo majske zarade.

Prva tranša je isplaćana u prvoj nedelji maja, a treći i poslednji minimalac država će isplatiti u prvoj nedelji jula.

Više od milion zaposlenih dobiće ukupno po 750 evra pomoći od države i to je deo ekonomskog paketa podrške države vrednog 5,1 milijardu evra. Preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobijaju po ceo minimalac, a zaposleni u velikim preduzećima po 15.000 dinara po radniku.

KO IMA PRAVO NA MINIMALAC

Pravo na minimalac imaju radnici koji su prijavljen. Firma u kojoj rade mora da bude osnovana pre 15. marta ove godine, a uslov je i da nije registrovala prekidanje delatnosti pre ovog datuma, a tokom vanrednog stanja. Tako će minimalac biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme. Pritom se na isti način tretiraju zaposleni sa punim radnim vremenom, odnosno nepunim radnim vremenom, bez obzira da li je reč o zaposlenom na određeno ili neodređeno.

Pravo na minimalac ima više od milion radnika.

Što se tiče zaposlenih koji su primljeni u radni odnos 01.04.2020. godine, poslodavac po osnovu ovih zaposlenih može ostvariti pravo na minimalac za dva meseca.

KO NEMA PRAVO NA MINIMALAC

Pravo na minimalac pritom nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci.

Takođe, u slučaju da preduzetnik istovremeno ima status zaposlenog a penzioner je, on nema pravo na minimalac. Pravo na ovakvu direktnu pomoć države nemaju ni trudnice i porodilje kojima celu zaradu isplaćuje država.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još