SRBIJA ISPRED SVETSKIH SILA: "Forbs" objavio listu najbezbednijih država u planu zaštite od korone

Najbezbednija država u planu zaštite od pandemije virusa korone je Švajcarska, dok je najopasniji Južni Sudan.

Međutim, ono što je interesantno, balkanske države: Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija, po ovom parametru, nalaze se ispred svetskih sila - Rusije i Amerike, navodi "Forbs".

U planu pandemije virusa korona najbezbednija država ostaje Švajcarska, dok je najopasniju Južni Sudan, piše "Forbs", pozivajući se na novi izveštaj "Deep Knowledge Group".

Oni su na 58 mestu, odmah nakon Rumunije i na dve pozicije ispred Rusije (61 mesto).

Podaci se baziraju na 130 kvalitativnih i kvantitativnih parametara, kao i na više od 11.000 informacija u takvim kategorijama, kao što su efikasnost karantina, monitoring i otkrivanje zaraženih, stabilnost zdravstvenog sistema i efikasnost Vlade.

Ono što je interesantno, posle nekoliko meseci pandemije, rejting država u planu epidemiološke bezbednosti potpuno se promenio u odnosu na početak. Prvobitno su najviša mesta zauzimale države koje mogu munjevito da reaguju na krizne situacije. Međutim, sada su ta meta zauzele države sa najstabilnijom ekonomijom.

Prva mesta su zauzele Švajcarska i Nemačka, zbog jake ekonomije i obazrivosti prilikom slabljenja mera. Treće mesto je pripalo Izraelu, četvrto Singapur, peto Japan, šesto Austrija, sedmo Kina. SAD se nalaze na 58 mestu, a Rusija na 61 mestu.

U ovom trenutku, ako je verovati izveštaju, najopasniji regioni su države Afrike, južno od Sahare, Južna Amerika, kao i neke bliskoistočne zemlje i države Pacifika.

Izvor: Sputnjik
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još