NOVE MERE U BORBI PROTIV KORONE: Proglašena vanredna situacija u Beogradu

U Beorgadu je proglašena vanredna situacija.

Da će se to desiti danas, najavio je jutros gradonačelenik Beograda Zoran Radojičić, a zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane koronavirusom.

Danas treba da bude doneta i odluka o tri nove mere - zabrana okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru (sa distancom između osoba od 1,5 metar), odnosno 500 na otvorenom, zabrana rada noćnih klubova posle 23 časa, a kako je juče najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, od ponedeljka kreće i kažnjavanje za nenošenje maski.

Iznos kazni trebalo da bude između 5.000 i 6.000 dinara.

Gradonačelnik Beograda rekao je jutros da ne postoji razlika u njegovom stavu kao lekara i gradonačelnika i da se sluša mišljenje stručnjaka i sprovodi mere koje predlažu.

- U ovom trenutku nema potrebe za zatvaranjem Beograda, ali ako bude potrebe da se zaštiti zdravlje građana biće sporovedena i ta mera - kaže Radojičić.

Podsećamo, u poslednja 24 sata na koronavirus je testirano 9.013 osoba, njih 359 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo šestoro pacijenata.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima širom Srbije se nalazi 81 osoba, dok je 1.996 aktivnih slučajeva obolelih od korona virusa. Kako saznajemo, 80 odsto novoobolelih je iz Beograda.

- Situacija sa koronavirusom u Beogradu deset puta je teža nego u Novom Pazaru, 70 odsto novozaraženih u poslednja 24 časa bilo je iz prestonice - rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još