UGROŽAVAJU I ZDRAVLJE I IZGLED: Posledice loše izvedenih estetskih intervencija

Izgleda da je u ovom veku nepristojno prirodno stariti, pa su hijaluronski fileri, mezoterapijski kokteli, kolagen, hemijski pilinzi, deo poduže liste nehirurških estetskih intervencija koje mogu da poboljšaju izgled, redukuju bore i produže mladost. I sve bi to bilo u redu kada bi ove metode bile apsolutno bezopasne i kada bi ih uvek izvodile dovoljno stručne osobe. Međutim, kako nije tako, dolazi se do suprotnosti - umesto da nas ulepšaju, loše izvedene estetske procedure mogu da nam ugroze fizički izgled, ali i zdravlje. Zato svako treba da ima na umu kakve rizike nose estetske metode, ali i da se obavesti o mogućim neželjenim posledicama pre upuštanja u ovaj vid avanture.

U primeni su najčešće hijaluronski fileri, medicinsko sredstvo u obliku specifičnog gela, čija je osobina da nadoknađuje izgubljen volumen masnog i koštanog tkiva. Ubrizgava se subkutano, na kritičnim mestima ispod kože. Ovako apliciran licu vraća izgubljeni tonus, čineći ga jedrim i svežim. U zavisnosti od količine ubrizganog hijalurona, mladoliki izgled može da se zadrži dugo. Jedna doza pokriva period od šest meseci do godinu i po dana. Ova metoda je naročito dobra za osobe kojima se javljaju prve bore (praktično već sa navršenih 18 godina, pa do 28).

Međutim, zbog nedovoljne stručnosti osobe koja ovu proceduru izvodi i osetljivosti "primaoci", može da se dogodi da ne ide baš sve kako se očekuje. Na mestima aplikacije uglavnom mogu da se jave modrice, hematomi, otoci, ponekad krvarenje, a sve može da bude praćeno i temperaturom, čak i infekcijom. Može da dođe i do nekroze tkiva, kada se na tretiranim mestima javljaju tamne fleke zbog zaustavljenog protoka krvi. Da se nešto dešava osoba može da prepozna po belim linijama koje se javljaju na mestu gde je urađena intervencija.

Pored hijaluronskih filera, učestalo se primenjuje i mezoterapija, i to u cilju podmlađivanja lica i vrata, poboljšanja teksture i zatezanja kože, uklanjanja bora i celulita... Mezoterapija podrazumeva ubrizgavanje koktela koji treba da pospeše hidrataciju i zategnu kolagenska vlakna. Međutim, stručnjaci naglašavaju da kod primene mezoterapije nema nikakve individualne pripreme, jer nema ni bolesti. "Leči se jedino sujeta, zbog čega i jeste van zdravstvene zaštite. Odnosno primenjuje se u raznim institucijama koje se zovu "centri", "studija", ali uvek sa naglaskom za estetiku", ističu.

Naravno, ni ova metoda nije potpuno bezopasna ukoliko je loše izvedena. I kod nje su moguće komplikacije, uvek vezane za mesto ubrizgavanja određenog sredstva. Može da se javi crvenilo, odnosno upala zbog nepodnošenja ubrizgane supstance. Takođe, ako se ne poštuje procedura kao za svaku drugu injekcionu terapiju, često se javljaju infekcije koje treba da se leče i sistemskom antibiotskom terapijom. Relativno česte komplikacije su i pigmentacije na mestu ubrizgavanja. Vrlo ozbiljna loša posledica je hronična upala sa netuberkuloznom mikobakterijom uz stvaranje granulacije, odnosno zadebljanje i gnojenja. U takvim okolnostima je za lečenje, pored antibiotika, neophodna i primena sistemskih kortikosteroida. Jasno je da nabrojanih komplikacija ne bi bilo kada bi mezoterapiju obavljali isključivo obučeni dermatolozi sa kvalitetnom opremom. Ubrizgavanje kolagena takođe je veoma rašireno u estetskoj praksi. Reč je o prirodnom proteinu prisutnom u koži, kostima i mišićima, koji se tokom života razgrađuje i smanjuje. Za potrebe nadoknađivanja dobijen je bioinženjeringom, ali "nastaje" i na druge načine. Kolagen u injekcionom obliku se ubrizgava radi uvećanja usana, popunjavanja bora ili korigovanja nepravilnosti kontura lica. Pre ubrizgavanja lokalno se daje anestetik. Međutim, efekat njegovog delovanja je vrlo kratkotrajan. Najčešće traje desetak meseci, dok se kolagen ne apsorbuje.

I ovde mogu da se jave neželjena dejstva u vidu crvenila i svraba koji su prolaznog karaktera. Nekada reakcije preosetljivosti mogu biti ozbiljnije, a ispoljavaju se u vidu crvenila, otoka i bolnosti kolagenom zahvaćenog mesta. Vrlo ozbiljnu komplikaciju predstavlja kasnija sekrecija na mestima uboda i stvaranje fistula, odnosno otvorenih ranica. Ukoliko se tako nešto dogodi potrebno je dugotrajno lečenje, posle kojeg ostaju ožiljci!

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još