RAMPA IZ EVROPSKE UNIJE: Brisel uklanja Srbiju sa liste bezbednih zemalja

Evropska Unija će ukloniti Srbiju i Crnu Goru sa liste bezbednih zemalja iz kojih će biti dozvoljena putovanja koja nisu ključna, izjavili su danasu Briselu neimenovani zvaničnici Unije.

Informacija još nije zvanično potvrđena, a navodi se da su zvaničnici tražili uklanjanje Srbije i Crne Gore sa liste zbog širenja epidemije koronavirusa.

Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska predložila je sinoć kasno Nemačka, koja predsedava EU, a predlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za "Rojters".

Odluka bi trebalo danas da bude zvanično potvrđena, na sastanku diplomata EU kasnije u toku dana.

Kako se navodi, trenutni spisak je samo predlog i njegovih odredbi ne moraju da se pridržavaju sve zemlje EU. Zvaničnici tvrde da bi Srbiju i Crnu Goru trebalo ukloniti sa liste zbog širenja zaraze.

Uvrštavanje SAD na listu bezbednih zemalja nije se čak ni razmatralo, s obzirom na nagli porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona.

Nakon uklanjanja Srbiji i Crne Gore, na spisku će ostati 13 zemalja, i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisiće od toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još