U NAREDNIH 48 SATI: Počinje testiranje na koronu u privatnim zdravstvenim ustanovama

Laboratorije privatnih zdravstvenih ustanova počeće u najkraćem roku da testiraju građane na prisustvo koronavirusa, čime će se barem donekle rasteretiti kapaciteti državnih ustanova. Trenutno su u pojedinim državnim popunjeni termini do kraja meseca čak i za testiranje na lični zahtev, odnosno ono koje građani plaćaju.

Za "Politiku" je u Asocijaciji privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije rečeno da su u utorak i sredu finalizirani dogovori oko serološkog testiranja, takozvanog "brzog", nakon što je asocijacija obaveštena da je Vlada Srbije odobrila kupovinu brzih seroloških i hemiluminiscentnih testova privatnim ustanovama od RFZO.

- Očekujemo da najkasnije u narednih 48 sati, privatne laboratorije koje su zainteresovane za pružanje ove usluge, preuzmu testove i počnu da rade testiranje na antitela - kažu u sekretarijatu asocijacije.

Privatnim laboratorijama je odlukom Kriznog štaba krajem juna odobreno da rade testiranje na koronavirus, o čemu je govorila i premijerka Ana Brnabić na prvom "povratničkom" obraćanju Kriznog štaba uživo u ponedeljak popodne.

Asocijacija navodi da privatne ustanove imaju kapacitete za obavljanje PCR testova bez slanja uzoraka državnim laboratorijama.

- Rešenjima o ispunjenosti uslova za obavljanje delatnosti, dobijenim od Ministarstva zdravlja, privatne ustanove imaju pravo pružanja usluga iz oblasti mikrobiološke dijagnostike sa virusologijom, u šta spada i serološko i PCR testiranje na prisustvo Kovida 19. PCR testiranje u privatnim laboratorijama ubrzaće dijagnostiku obolelih, a kontaktima će omogućiti da ne gube radne dane zbog čekanja na rezultate - objašnjavaju u sekretarijatu asocijacije.

Privatne mikrobiološke laboratorije imaju kadar, stalno zaposlene molekularne biologe, opremu, PCR mašine i prostor opremljen za rad sa infektivnim materijalom.

- Laboratorije prijavljene za takvo testiranje su pokazale, dokazale i dobile registraciju da kompletan proces testiranja mogu potpuno samostalno da odrade - naglašavaju u sekretarijatu.

Pojedine od njih već su u sredu započele testiranje, potvrđeno je "Politici" u jednom od velikih privatnih zdravstvenih sistema, uz napomenu da je kapacitet 200 testova dnevno. Očekuje se da će i ostale zainteresovane ustanove već u narednih 48 sati početi da pružaju tu uslugu.

Prema poslednjem dnevnom preseku, korona je odnela 13 života, zaraženo je više od 300 ljudi a na respiratorima je rekordan broj pacijenata.

Izvor: Mondo.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još