PETICA VIŠE NEĆE BITI NAJVIŠA OCENA: Uvodi se program međunarodne mature sa sistemom ocenjivanja od 1 od 7

Srbija od nove školske godine uvodi program međunarodne mature u kom petica neće biti najveća ocena.

Ministar prosvete Mladen Šarčević objasnio je jutros za TV Prva da se ovaj program odnosi na gimnazije:

- To znači da je program IB diploma završne dve godine gimnazijskog obrazovanja sada u Srbiji dostupan deci gimnazijskog obrazovanja kroz državne škole - rekao je ministar.

On je naglasio da taj sistem postoji u Sloveniji i Hrvatskoj od 1991. godine, a da taj program u svetu postoji od 1970. i smatra se najkvalitetnijim.

- Ocene su na skali od jedan do sedam, to znači da je ozbiljnost programa velika, da su ispiti zahtevni i da se ocene na mnogim svetski priznatim fakultetima priznaju kao završeni ispiti - naglasio je ministar.

On dodaje da poznati svetski univerziteti rado primaju te maturante međunarodne, ili nosioce IB diplome.

Program će se od septembra primenjivati u tri gimnazije - Zmaj Jovina u Novom Sadu, Deseta Beogradska i Svetozar Marković u Nišu.

- I već da pohvalim Nišlije da su najbolje uradili prijemni, Beograđani su bili solidni, Novosađani mogu da budu malo bolji... - rekao je ministar.

Ono što je važno, kaže je da je u okviru programa - petica u rangu naše petice, a postoje i šestica i sedmica.

- Taj program ima šest ispita koji đaci biraju po nekom sistemu šestougaonika i slažu svoju idealnu kombinaciju - naglasio je ministar.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još
2 komentara
  1. Jana says

    Selo gori a baba se češlja.Maknite obu drtinu kvarcovanu više.On ne može u jednoj pameti da se pokaki.Samo se hvali šta je uradio,a kada se dese propusti neće da prihvati odgovornost.Ne mogu više da ga gledam.

    1. Dana says

      Ovaj ministar zvani ćejf misli da je neki pametnjaković.Samo prepisuje modele iz Evrope,a zaboravlja da u Srbiji ne može biti kao u Evropi ništa, jer ovde je problem mentalni sklop ljudi.Bolje bi bilo da se bavi nastavnim planovima i programima,udžbenicima, kadrovima….Učiteljice mu predaju matematiku u višim razredima u OŠ.Bruka.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.