ANA BRNABIĆ: Srbija odlično vodi borbu protiv koronavirusa

Rezultati Srbije u borbi protiv koronavirusa, pošasti kakvu svet nije video u poslednjih 100 godina, pokazuju da vodi odličnu borbu, istakla je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je, na pitanje novinara vezano za peticiju lekara, kazala da je danas pogledala poslednje rangiranje zemalja Evrope u zdravstvu, i da je tu Srbija na 18 mestu od 35 zemalja.

- Među prvih pet su Švajcarska, Nizozemska, Norveška, Danska i Belgija. Od tih pet zemalja Srbija je, po parametrima borbe protiv korone, bila bolja od svih osim Norveške, a to je zahvaljujući onome što su savetovali naši stručnjaci - podvukla je ona.

Kaže da razume da su ljudi koji su potpisali peticiju frustrirani, ali da se ne slaže kada kažu da je zdravstveni sistem pred kolapsom.

- Koji zdravstveni sistem u svetu nije pred kolapsom? Mnogi sa te liste su kolabirali još u martu, a naš i dalje leči i kovid i nekovid pacijente - kazala je ona.

Brnabić je prokomentarisala i da je sve više lažnih vesti i laži i rekla kako će zbog toga svaki put odgovarati.

Direktor KBC Zemun Dragoš Stojanović rekao je da ne bi ulazio u motive i želje onih koji su potpisali peticiju i dodao da on, kao neko ko se svakog dana bori, nema vremena da razmišlja o tome.

- Kao i moje kolege ustao sam u šest, radio ceo dan, posle konferencije se vraćam nazad. Moje kolege, glavni koordinatori i glavne sestre su tamo. Neki će prespavati kod kuće, a neki u bolnici. Nemamo vremena da razmišljamo o tome - dodao je on.

Istovremeno je rekao da ima molbu u ime svih lekara i medicinskog osoblja i apel na građanima da se maksimalno pridržavaju mera - maska, distanca, pranje ruku.

Druga molba bila je upućena novinarima, da ako imaju sumnju u naš zdravstveni sistem da dođu i provere stanje na licu mesta, jer je istina samo jedna.

Rekao je da je spreman da bude domaćin u KBC Zemun i pokaže da lekari rade svoj posao predano i kvalitetno, kao i da vide koliki je broj respiratora.

Izvor: Politika.rs
Foto: RTS Sajt - Zvanični kanal - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još