ZA PRIRODNU LEPOTU: Ricinusovo ulje štiti kožu, kosu i nokte

Ricinusovo ulje ima veliku upotrebu u kozmetici zbog velike količine vitamina E i ricinoleične kiseline. Zbog svojih hidrantnih svojstava idealno je sredstvo za negu suve kože, kože sklone infekcijama i za negu kose.

Ricinusovo ulje za kožu

Ricinusovo ulje je poželjno sredstvo za hidrataciju kože jer zbog svoje male molekularne težine lako prodire u pore kože i koren kose (za razliku od većine ulja za negu koji ne prodiru duboko u kožu i deluju površinski, ulje ricinusa dubinski neguje kožu i kosu).

Ricinusovo ulje odlično je dezinfekciono sredstvo za manje povrede kože (ogrebotine, ubode, posekotine...).

Direktnim nanošenjem na otvorenu ranu deluje antimikrobno te umanjuje svrab i bol.

Takođe, može se koristiti kao prirodni odstranjivač šminke (za razliku od hemijskih odstranjivača, osim što ne sadrži nikakve iritirajuće i štetne supstance za kožu, ujedno i neguje kožu lica). Zbog njegove gustoće, za skidanje šminke najbolje ga je koristiti u kombinaciji s jojobinim ili bademovim uljem.

Potrebno je imati na umu da ricinusovo ulje podstiče rast dlaka, stoga ga oprezno koristite na područjima na kojima ne biste hteli rast neželjenih dlačica.

Ricinusovo ulje za kosu

Ricinusovo ulje može poslužiti kao odličan regenerator za kosu tako da ga nanesete nakon pranja šamponom. Pre samog nanošenja potrebno je da kosa bude vlažna. Ricinusovo ulje je veoma gusto tako da ga je dovoljno naneti u manjim količinama (nekoliko kapi). Ulje nanesite na vrhove kose i najviše do polovine dužine, ali nemojte na teme. Nakon nanošenja, kosu umotajte peškirom i ostavite da odstoji nekoliko sati. Kosu potom dobro isperite.

Redovnom upotrebom, ricinusovo ulje može popraviti i oštećenja kose izazvana hemijskim putem (bojenje kose, izbeljivanje).

Ricinusovo ulje za rast kose

Ricinusovo ulje koristi se za negu kose još od vremena starih Egipćana kada su muškarci ricinusovim uljem masirali vlasište, kako bi sprečili i tretirali ćelavost.

Ricinusovo ulje podstiče rast kose čak i na mestima na kojima kosa ranije nije rasla.

Najbolje ga je umasirati u teme i potom rasporediti po ostatku kose sve do vrhova. Ovo ulje kosi daje zdrav izgled i poboljšava njenu gustinu, daje sjaj kosi i ubrzava njen rast, a pored toga, ono može ubrzati i rast trepavica.

Ricinusovo ulje za nokte

Osim zdrave kože i lepe kose, ricinusovo ulje idealno je ulje za negu noktiju jer učvršćuje lomljive nokte, ubrzava njihov rast te neguje kožu oko noktiju.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još