NEMA PREPREKA: Građani Srbije mogu u 17 zemalja bez PCR testa i karantina

Putovanja ove godine na neki način organizuje pandemija korona virusa, jer se granice otvaraju i zatvaraju u odnosu na epidemiološke situacije širom sveta.

Takođe, od epidemiološke slike u državi zavisi i da li vam je potreban PCR test prilikom ulaza u neku zemlju, a isto važi i za karantin. Državljani Srbije, prema poslednjim podacima mogu slobodno da putuju u 17 zemalja. Bez obaveznog PCR testa, karantina ili samoizolacije. Spisak država je malo izmenjen u odnosu na prošle nedelje kada je reč o - Ukrajini, Tanzaniji i Brazilu.

Srpski državljani, kao i državljani zemalja koje se nalaze u tzv. crvenoj zoni, obavezni su da provedu 14 dana u samoizolaciji za koju se prijavljuju preko mobilne aplikacije "Dij vdoma". Lica će o prekidu samoizolacije biti obaveštena putem pomenute aplikacije. Od obavezne samoizolacije izuzeta su lica koja poseduju negativan PCR test, ne stariji od 48 časova.

Takođe, na aerodromima u Kijevu, Harkovu i Lavovu postavljene su laboratorije u kojima se vrše testiranja. Ako je rezultat negativan, osobi će biti dozvoljeno da uđe u Ukrajinu bez ograničenja. Cena testa iznosi oko 45 evra, dok se na rezultate, prema medijskim navodima, čeka 3-6 časova.

Državljani Srbije mogu ulaziti u Tanzaniju. Ukoliko država polaska ili avio-kompanija kojom su doputovali traže negativan test kao uslov za putovanje, putnici su obavezni da pokažu rezultate testa prilikom ulaska u Tanzaniju. Svi putnici se detaljno proveravaju po dolasku, a, u slučaju potrebe, može se tražiti da se uradi brzi test.

Državljani Srbije sada mogu da uđu u Brazil vazdušnim putem, na kraći period (do 90 dana), uz neophodnu potvrdu o zdravstvenom osiguranju za sve vreme trajanja boravka u Brazilu.

Pored ovih izmena, spisak zemalja u koje možemo slobodno da uđemo bez obaveznog testa i karantina sada broji njih 17:

- Albanija
- Belorusija
- BiH
- Brazil
- Egipat
- Jamajka (pre putovanja, neophodno je prijaviti se na sajtu)
- Republika Kongo
- DR Kongo
- Maldivi (posetiocima će na aerodromu biti vršeno merenje temperature i opšti pregled; ukoliko se utvrde simptomi kovid 19, biće urađen PCR test)
- Meksiko
- Oman (prilikom sletanja se meri telesna temperatura putnika i eventualno se upućuju u karantin oni putnici sa simptomima bolesti)
- Palau (neophodno je prilikom ulaska popuniti formular o zdravstvenom stanju i da budu podvrgnuti zdravstvenom pregledu; zabranjen je ulazak za one državljane Srbije koji su prethodnih 14 dana boravili ili tranzitirali u NR Kini, uključujući Hong Kong i Makao ili su boravili na putničkim kruzerima koji su pristajali u luke zemalja koje su pogođene bolešću kovid 19)

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.