Rihanna u Areni

Previše "uzbudljiv šou" ispred bine, 65 minuta prosečnog šoua na bini i preko 10.000 razmrdanih kukova

Svetske zvezde – želimo da ih demistifikujemo na domaćem terenu, da se na taj način osetimo delom muzičke planete, ali onda shvatimo da potpuno oduševljenje nije obavezno uračunato u cenu spektakla. Možda neki od nas imaju previsoke standarde – muzičke, vokalne, organizacione - ali: da li je previše očekivati fer-plej?

"Dobra" lepotica i "opasna" zvezda

Tinejdž lepotica sa Barbadosa, otkriće jednog od američkih muzičkih magova, Džej Zija, pravi je dokaz da nikada nisi previše mlad za to da, kada ti život udari šamar, uzvratiš duplo jače. Devetnaestogodišnja Rijana je, i pored odrastanja uz oca narkomana, uz pomoć moćne Džej Zijeve mašinerije i svoje odlučnosti uspela da od "dobre" misice postane "opasna" planetarna zvezda.

Nakon tri albuma, nekoliko hitova, Rijana i njen tim, vođeni (poslovnom) filozofijom da je vreme da "dobra devojčica postane mlada dama sa stavom", kreću na svetsku turneju, ili preciznije, kampanju istog naziva kao i poslednji album - "Good Girl Gone Bad". Nekada je Britni Spirs govorila "I'm Not a Girl, Not Yet a Woman", ali Rijana je odlučila da preskoči tu fazu i odmah postane "Toxic" dama. Nema u šoubizu gubljenja vremena, ako mislite ozbiljno.

Šou pre šoua

Karavan Rijaninog preobražaja iz devojčice u vamp mladu ženu odlučio je da poseti i Beograd. Teško da je neko mogao ostati ravnodušan na dolazak jedne od najaktuelnijih MTV zvezda. Konačno, naši tinejdžeri, kojima mobilni telefoni zvone u ritmu "Umbrella", zaslužili su da imaju provod kao i njihovi vršnjaci sa zapada.

Kako se dan koncerta bližio, broj karata u prodaji se smanjivao, mada je najniža cena bila 1.600 dinara. Stvarno lepo od mama i tata što nisu previše razmišljali kada su otvarali novčanike, iako ih je nakon koncerta sigurno proganjalo pitanje da li je sve to zaista toliko vredelo.
(old_image)
Znajući da prostor Arene "guta" ljude, bilo je sumnji da će ovo biti još jedan u nizu nedovoljno posećenih koncerata. Međutim, Rijana je opravdala svoj status zvezde svih meridijana i Novi Beograd preplavili su automobili.

Pola sata pre zvanično najavljenog početka koncerta u 20.30, parter je već bio pun. Nasmejane devojčice i dečaci (tek poneko stariji od 16 godina) gusto su se zbili uz ogradu ispred bine ne bi li što bolje videli Rijanu. Mame, tate, starija braća i sestre takođe su bili tu, da paze na preslatke male fanove.

Publika željna šoua, reklo bi se na prvi pogled. Međutim, u očima Rijaninog obezbeđenja ta scena predstavljala je potencijalnu opasnost, kako kažu, "za publiku". Odluka je brzo pala - objavili su da, ukoliko se ograda i publika ne pomere nekoliko metara unazad, koncert neće biti održan.

I tako je krenuo "uzbudljiv šou" guranja klinaca, a potom i pražnjenja partera. Okrutne mere koje su izazvale nekoliko onesvešćivanja, buru negodovanja i razočaranje i pre samog koncerta. Dok se sprovođenje "posebnih mera" privodilo kraju, jedan od policajaca ispred sale opisao nam je scenu kao "guranje koje je bolelo i policiju i obezbeđenje Arene, ali pre svega klince".

Fotoreporteri su bili pošteđeni guranja, ali ne i poniženja od uvođenja i izvođenja u salu. Očekivano, posle očiglednog nesporazuma između Rijaninog tima i domaćeg organizatora "Sky Music", a priča se, i zbog odsustva njenog šminkera i mogućnosti tužbe zbog guranja publike, fotografisanje je bilo prva stvar koja je zabranjena. Iz tih razloga ni veb portal Nadlanu.com neće biti u mogućnosti da vam vizuelno dočara atmosferu koncerta, kao ni događanja pre njega.

Šta je pozadina ovog neprijatnog zagrevanja pred nastup, možemo samo da pretpostavljamo. Ali, jedino što je sigurno jeste da je verovatnoća da Rijanin tim nije dao precizna uputstva domaćim organizatorima oko postavljanja bine, ograde, fotografisanja i sličnih tehničkih stvari - minimalna. Fer-plej je izostao sa svih strana, a publika je to najbolje osetila.

A dva sata kasnije...

...i posle više stotina izguranih tinejdžera, koncert je počeo Rijaninim prvim planetarnim hitom - "Pon de Replay". Kada se ona s pratećim vokalima, bendom i plesačima pojavila na bini, neprijatnosti kao da su zaboravljene. Više od 10.000 njenih fanova krenulo je da njiše rukama u ritmu muzike, oduševljeno gleda njene zavodljive pokrete u crnom seksi kostimu i uživa u šouu.

Prvi utisak je bio: sjajni klinci, nisu se naljutili! Ipak, upaljeno svetlo u sali im je smetalo, pa su se čuli uzvici: "Gasi svetlo!" Najblaže rečeno, čudno izgleda koncert kada je publika osvetljena kao da se očekuje teroristički napad. Možda je zato pravo đuskanje izostalo, pa se sve svelo na savršeno poznavanje reči pesama.

(old_image)A na bini... Pa, ništa što nismo očekivali gledajući njene prethodne nastupe, a posebno poslednji na MTV-jevim muzičkim nagradama, kada je iznenadila ograničenošću vokala. Rijana jeste vrlo lepa devojka, očigledno velika fajterka sa snažnom željom da ostavi traga na r’n’b sceni, ali njen glas uživo, najjednostavnije rečeno, nije ni blizu onog koji se čuje kada se zavrti CD.

Tokom beogradskog nastupa većina je konstatovala loše ozvučenje u Areni, ali i Rijanino falširanje i namerno utapanje sa glasovima pratećih vokala. I pored toga, trudom na sceni, energičnošću i šarmom Rijana je napravila pristojan šou. Videlo se da joj je bilo neprijatno zbog dešavanja pre početka, a i iskreno je bila oduševljena beogradskom publikom. Zbog iskrenosti, mladosti i potencijalnog dečka Džoša Hartneta, sve joj je oprošteno. Osim što nije dovela Džastina Timberlejka da je spase u pesmi "Rehab".

Tri puta se presvukla, a iz nekog razloga to je prouzrokovalo tri neprijatne tišine na koncertu. Videli smo je s roze perjem, u crnom PVC-u, seksi trikou i crnoj haljinici. Posebne pohvale zaslužuju dva odlična plesača, kao i njihove koleginice. Neke više, a neke manje kvalitetno izvedene, ali čuli smo sve hitove. Međutim, posebnu euforiju i raspevanu Arenu izazvali su "Unfaithfull", "Shut Up and Drive" i "Umbrella", praćena s nekoliko otvorenih kišobrana u publici i domaćim prepevom: "Ja sam sa sela, ela, ela, e, e..."

Iako je koncert trajao svega 65 minuta, osmesi po izlasku iz sale potvrđuju da je publika zadovoljna onim što im je Rijana pružila. Da li je to zato što smo skromni i željni spektakla ili to jeste maksimum današnjih pop zvezda?

Tekst: Katarina Milovanović

Pogledajte još