INTERVJU: Goran Karan

Dalmatinac kome ne treba mikrofon da bi ga čuo ceo Sava centar - Goran Karan nastupiće za Dan žena, 8. mart, u Sava centru. Popričali smo sa njim o prazniku žena, novom „živom" albumu, Robertu Prosinečkom...

Lepe koncertne tradicije neguje poslednjih godina Beograd, među njima je i niz nastupa Gorana Karana. Dalmatinac kome ne treba mikrofon da bi ga čuo ceo Sava centar pusti glas u rodnom gradu uglavnom na Dan zaljubljenih ili, kao što će to ove godine da bude, 8. marta. Mada, pamte se i sjajni decembarski nastupi.

Ovogodišnji osmomartovski koncert u Sava centru nosi naziv „U te sam se zaljubija“. Goran Karan je, promovišući ga pred beogradskim novinarima, bio, kao i uvek, ljubazan, nasmejan i dobro raspoložen.

- Godinu dana smo stariji, veća je kilometraža a imamo i dva nova člana u bendu u odnosu na osmomartovski koncert na istom mestu lani – počeo je priču romantični Splićanin. - Biće i nekih gostiju mada su kod mene na koncertu svi domaći (smeh). Imamo i šest, sedam pesama koje nismo svirali a ovoga puta hoćemo. Hteli smo da obavimo visinske pripreme na Bjelolasici, međutim, tamo je olimpijski centar izgoreo tako da moramo da nađemo nešto drugo. Uvek je do sada bilo odlično u Beogradu – sećam se, recimo, kada sam u Domu sindikata nastupio bolestan, publika je učinila to da se, možda po prvi put u životu, nisam nervirao zbog takve situacije. Podelićemo i sada emocije sigurno.

(old_image)
Koliko Goranu Karanu privatno znači 8. mart?

- Ne živim za taj dan, ne podcrtavam praznike previše s obzirom da se i moj radni raspored razlikuje od većine stvari koje se dešavaju oko mene. Petak i subota su za mene radni dani iako u poslednje vreme ni to više nije pravilo. Nemam neku emocionalnu vezanost za 8. mart.

Na „YouTubeu“ postoji nekoliko veoma kvalitetnih snimaka unplugged nastupa prošlog leta u Dubrovniku. Pesme zvuče izvanredno i u toj varijanti – da li ste možda razmišljali o seriji takvih koncerata?
-Bila je varijanta da to uradim sa Zvonkom Kajtnerom, gitaristom grupe Big Blue u kojoj sam proveo sedam godina – nije se realizovalo što ne znači da neće. Kad je takva svirka i manji prostor, ne moraš da zauzimaš pozu, da praviš scenske pokrete... Nisam gledao to na „YouTubeu“, hvala na lepom utisku.

Šta se novo dešava, šuška se o živom albumu?
- Sramota me da kažem – imam više od 30 snimljenih, a neobjavljenih pesama ne računajući taj živi album. Radim i na mjuziklu „Naša Bila Štorija“. Ima mnogo stvari koje ću, nadam se, objaviti što pre je moguće.

(old_image)
Koja reč više o „štoriji“?

-Muziku sam napisao zajedno sa Nenadom Ninčevićem, a u glavnim ulogama smo Severina i ja. Tu su i Tedi Spalato, Duško Modrinić, Danijela Martinović, Vinko Coce, Arijana Čulina, Vedran Mlikota i drugi. Muzičku produkciju koja uključuje i izdavanje CD-a potpisuje Nenad Šiškov u saradnji sa Nikšom Bratošem. Tema predstave prepliće ljubav i fudbal. Priča je o dvoje mladih čija veza pobeđuje sve društvene i porodične prepreke, a događa se u Splitu početkom 70-ih godina. Sama radnja „Naše Bile Štorije“ je donesena kroz šesnaest pesama protkanih prepoznatljivim dalmatinsko-mediteranskim koloritom kao i dramskim delovima koji ih povezuju.

Kad smo već kod fudbala, koji toliko volite – Robertu Prosinečkom će se uskoro ponovo klicati na Zvezdinom severu.
- Znam čoveka, srećno mu bilo. Ja kao muzičar nemam osećaj za omeđenost prostora. Pozvaću Robija da dođe na koncert.

Za kraj – podsećanje i humor koji uvek ide uz Gorana Karana...
- Osmi mart, Sava centar, 20.30h. Ako produžite autom tom ulicom, možete i kod mene i kod Samardžića u Arenu, a ako ste baš udvoje, na početku nečeg velikog, ako vam ne treba broj tri, četiri, spustite roletne i ostanite kod kuće.

Cena karate za osmomartovski nastup Gorana Karana je u rasponu od 1.800 do 2.400 dinara.

Tekst: Milan Ćunković 
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još