OPUSTITE UM I TELO, PROBUDITE ČULA: Aromaterapijom do boljeg duhovnog i fizičkog zdravlja

Aromaterapija je deo fitoterapije, discipline koja koristi biljke za očuvanje zdravlja. Eterična ulja i mirisi mogu da pomognu u prevenciji i lečenju, a pomoću određenih aroma možete da opustite um i telo, probudite mnoga čula, kao i da poboljšate raspoloženje

Aromaterapija je svaki postupak primene čistih prirodnih eteričnih ulja u svrhu poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja. Preporučuje se svakome ko želi da posveti više pažnje duhovnom i fizičkom zdravlju, onima kojima je zdravlje ugroženo ili osećaju hronični gubitak volje i energije. Specifična je zbog svog holističkog pristupa, odnosno celovitosti – ne bavi se samo suzbijanjem simptoma bolesti, nego pokušava da pronađe uzroke problema u organizmu i da na njih deluje ciljano, tako da aktivira unutrašnje sposobnosti samoizlečenja.

Istorija

Aromaterapija je hiljadama godina prisutna u svim kulturama. Kinezi su prvi koristili mirise u terapeutske svrhe, palili su mirisne štapiće i pomoću njih stvarali harmoniju i ravnotežu. Egipćani su esencije biljaka koristili za balzamovanje, u medicinske svrhe, za izradu kozmetičkih preparata, ulja i masti za masažu, ili su ih palili zbog popravljanja raspoloženja. Brojni lekoviti recepti pronađeni su na papirusima. Grci su svoje znanje o aromaterapiji preuzeli od Egipćana. Hipokrat je napisao knjigu o lekovitom delovanju 300 biljaka.

Delovanje eteričnih ulja

Esencijalna ulja dobijaju se iz lišća, korena, semena, cveta, ponekad i iz cele biljke, a najčešće se koriste za aromamasažu. Osim toga, upotrebljavaju se kao mirisne note u kozmetici, stavljaju se u tople kupke i komprese (oblozi), a koriste se za inhalaciju, kupku, lokalno utrljavanje, ispiranje usta i grla i drugo. Gotovo nema životnog ili radnog područja gde mirisna eterična ulja ne nalaze svoje mesto. U školama i radnom okruženju služe za poboljšanje koncentracije i jačanje kreativnosti, u raznim ordinacijama služe za ublažavanje neugodnih antiseptičkih mirisa i ublažavanje straha, u spavaćoj sobi za prijatan san.

Za opuštanje, optimizam i raspoloženje

Hemijski sastojci eteričnih ulja farmakološki deluju na razne organe. Iako svako eterično ulje ima nekoliko glavnih odlika, čini se da kvalitet delovanja određuje sinergija svih njegovih sastojaka. Eterična ulja svojim mirisima deluju na receptore u nosu, čime nastaju impulsi koji putuju direktno u mozak, u centre odgovorne za emocije i raspoloženje. Za podsticanje optimizma koristi se esencijalno ulje limunove trave. Ulje bergamota je dobro za opuštanje nervno napetih ljudi, a ravnotežu želja i mogućnosti najbolje ćemo postići uljem lavande. Dobru koncentraciju stvara ulje ruzmarina i bosiljka, a ulje eukaliptusa i nane dobro je za prehladu. Za zagrevanje tela najbolje rezultate daju ulja đumbira i cimeta.

Inhalacija uljima

Mogu pomoći kod upale sinusa, prehlade, gripa, visoke temperature i drugih manjih respiratornih tegoba. Eterično ulje može se nakapati i na jastuk kako bi se olakšalo disanje i omogućio miran san. Mnogo jače delovanje na prohodnost disajnih puteva ima inhalacija vodenom parom. Na 500 ml kipeće vode stave se dve do četiri kapi eteričnog ulja. Para se inhalira pet minuta, ali ne duže.

Aromatične kupke

Hipkrat je često naglašavao čudotvorno delovanje aromatične kupke i masaže na produžetak života. Četiri do osam kapi eteričnog ulja razmutite u emulgatoru kao što je jabukovo sirće, med ili mleko i dodajte u punu kadu. Ako imate suvu kožu, možete pomešati eterično ulje s nekoliko kašičica biljnog baznog ulja, kao što je bademovo. Vruće kupke pojačavaju rad znojnih žlezda, što je dobro ako imate prehladu. Međutim, one isušuju kožu i ako se često primenjuju, mogu da pospeše prerano starenje kože. Idealna temperatura za neutralnu kupku je od 29 do 34 stepena Celzijusa. Za okrepljujuću kupku potrebna je hladnija voda – od 18 do 21 stepen. Dodatkom stimulišućeg eteričnog ulja, recimo bora, ruzmarina i eukaliptusa, poboljšaćete delovanje kupke. Idealna ulja za opuštajuće kupke su melisa, lavanda, ružino drvo, kedar, pomorandža. Za osvežavajuću kupku upotrebite bergamot, limun, ruzmarin, borovnicu, nanu.

Izvor: Story.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još