KRIZNI ŠTAB DONEO ODLUKU: Škole se neće zatvarati osim u slučaju masovnog zaražavanja

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon izjavio je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji stabilizovala na niskom nivou, ali da je u Beogradu u četvrtak i petak jasno uočeno ponovno povećanje broja pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante.

- Na sreću, kod njih se ne pronalazi kovid, ali to pokazuje da polako počinju da se pojačavaju akutne respiratorne infekcije, kojih ćemo u narednom periodu imati i to će otežati rad medicinskim službama - naveo je Kon za RTS, preneo je Tanjug.

Zato, kako kaže, insistira da je situacija nesigurna i da je neophodno strogo voditi računa da se ne pogorša i ostane na prihvatljivom nivou.

- Ako uspemo da dočekamo oktobar bez povećanja, da ostane ovako, prihvatljivo nisko, onda smo već u novoj sezoni, sezoni vakcinacije protiv gripa, za koju treba da se pripremimo - naveo je Kon.

Kon je istakao da se u dobrom delu Srbije epidemiološke mere uopšte ne poštuju, navodeći da je reč o ljudima koji su na odmoru, koji uopšte ne nose maske i borave u velikom broju na određenim prostorima.

- To je nešto što ne može da ostane bez posledica - poručuje Kon.

- Do povećanja broja zaraženih može doći i zbog povratka građana iz inostranstva - naveo je on.

Kako dodaje, ulazimo i u period respiratornih infekcija, koje uobičajeno kreću od škola, a u ovom slučaju moguće je da krenu i iz radnih kolektiva.

Kon ističe i da su prevozna sredstva nedopustiva mesta širenja virusa, ističući da ne treba blagonaklono gledati na nekoga ko ne nosi masku u prevozu.

- To je jasan, svestan bojkot mera - istakao je Kon.

Kaže da se za sada ne može povezivati skok obolelih sa početkom školske godine, jer je urađeno sve da u školama ne dođe do prenosa.

Škole se neće zatvarati, jedino u slučaju da dođe do masovnog zaražavanja u opštoj populaciji.

On je istakao da je činjenica da deca od 15 do 19 godina najviše obolevaju, ali da nema teških slučajeva, što stvara privid da je kovid lako oboljenje.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još