Sumnjiv model prodaje NIS-a

Dinkić naglo okreće "ploču" na većinsku prodaju 51 odsto kapitala

Štrajk upozorenja od 12 do 13 časova biće održan u petak, od 12 do 13 časova, u organizaciji Samostalnog sindikata radnika energetike i petrohemije. Većina od 450 ključnih "Jugopetrolovih" benzinskih pumpi neće točiti gorivo, biće zaustavljena doprema derivata iz petrohemijskih postrojenja, a šalteri zatvoreni, istakao je juče na konferenciji za novinare predsednik granskog sindikata Veljko Milošević. 

Protest je izazvan potpunim neslaganjem s predloženim konceptom privatizacije javnih preduzeća i podele besplatnih akcija u celoj grani energetike i petrohemije, posebno u NIS-u. Milošević je demantovao dezinformacije da je ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić postigao dogovor o ponudi prodaje većinskog paketa od 51 odsto kapitala NIS-a i deobe deoničarskog besplatnog "kolača" od 17,5 odsto za zaposlene odnosno penzionere u "paketu" sa građanima. Kako za "Pregled" obrazlaže Goran Takić, predsednik jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a, glavni uzrok spora s ministrovom ponudom je u ishitrenoj promeni koncepcije većinske prodaje 51 odsto kapitala, što znači direktnu prodaju tržišta, umesto projekta privatizacionog savetnika "Meril Linč" o prodaji manjinskog paketa od 37,5 odsto. 

Po sadašnjim zakonima o privatizaciji i javnim preduzećima, zaposlenima NIS-a pripalo bi do 15 odsto, a "Meril Linč" je dao procenu da se radi o besplatnih 11 odsto, odnosno 130 miliona evra od 1,2 milijarde evra nominalne vrednosti kompanije. Građani bi u toj opciji dobili još "jači" paket od 15 odsto plus četiri odsto deonica. Takić naglašava da Dinkić očigledno žuri s prodajom NIS-a pod pritiskom moćnih kompanija, koje su voljne da otkupe 51 odsto kapitala za početnu cenu od oko dve milijarde evra. Radi se o ruskom "Gazpromu" i kazahstanskom "Rompetrolu". Pri tom još uvek nije donet poseban zakon o privatizaciji NIS-a, a tender za NIS se predviđa već u prvom kvartalu naredne godine. Nezadovoljstvo oko 12.500 zaposlenih u NIS-u zbog raznih kombinatorika raste, tako da je 29. novembra predviđen veliki protestni skup u prostorijama SPENS-a u Novom Sadu. Istog dana predviđeno je da ministar Dinkić prisustvuje vanrednoj sednici predsedništva Saveza sindikata na raspravi o privatizaciji javnih preduzeća, najavio je Duško Vuković, potpredsednik saveza.

("Pregled")

Pogledajte još