NE BUDITE U ZABLUDI: Gde grešite prilikom raščešljavanja kose?

Trendovi se menjaju, u prodaji se stalno pojavljuju novi proizvodi, pa je ponekad teško ispratiti šta i kako raditi sa svojom kosom. Jedna od stvari oko koje su mišljenja podeljena, odnosi se na to kako i koliko često je treba češljati. Različiti tipovi kose zahtevaju različit pristup u nezi, pa raščešljavanje kose treba prilagoditi njenoj strukturi.

Jedna od najvećih zabluda je da će se četkanjem lokne umrsiti, postati nedefinisane i neuredne. Češljanje kovrdžave kose kada je zamršena ili suva, nikako nije dobra ideja. Uvojci i talasi su skloniji lomljenju, pa grubo povlačenje može dovesti do opadanja dlake. Takvu kosu najbolje je češljati tokom tuširanje, dok je potpuno mokra i namazana regeneratorom.

Pre nego što zgrabite četku ili češalj, odvojite vreme da kosu razmrsite prstima. Kada je mokra i prekrivena balzamom, pređite na posao. Češalj sa širokim zupcima raspetljaće čvorove bez kidanja. Dobre su i četke koje imaju puno prostora između čekinja, što smanjuje oštećenja i omogućava ravnomerno raščešljavanje.

Nasuprot tome, ravna kosa se najbolje češlja kada je potpuno suva. Ako je vaša kosa tanka, proređena ili oštećena, češljanje dok je mokra dovešće do pucanja dlake. Tanka dlaka se brže masti i teže održava volumen. Ona zahteva nežne pokrete, a budite posebno oprezni ako se farbate ili koristite peglu za kosu. Raščešljavanje kose počnete od krajeva, kako biste ih razmrsili, pa postepeno idite ka glavi. Kosu ćete manje oštetiti ako je pri temenu pridržavate rukom.

Ako se borite sa suvom i beživotnom kosom, potražite četku od prirodne dlake. Ona nežno masira vlasište, a pored toga zaglađuje kosu i daje joj sjaj. Za stvaranje volumena, umesto češljanja, primenite ovaj trik – nežno zabacujući glavu, prebacite kosu s leve na desnu stranu, a zatim napred i nazad. Ako se kosa slepila, nežno je razdvojite vrhovima prstiju.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još