"Majstori, majstori" zasijali u punom sjaju na Tašmajdanu

"Majstori, majstori" zasijali su sinoć u punom sjaju na stadionu Tašmajdan na premijeri filma koji je digitalno restauriran u okviru projekta Vip Kinoteka. U godini kada ovo ostvarenje, reditelja Gorana Markovića a u produkciji Art filma 80, beleži 40 godina od svog prvog prikazivanja, zvanice iz sveta filma i novinari imali su priliku da se još jednom podsete svih replika po kojima su "Majstori" ostali upamćeni.

Nakon projekcije prisutneje pozdravio deo glumačke i autorske ekipe filma – Goran Marković, Mira Banjac, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Dobrila Ćirković, Zoran Simjanović i Milan Spasić Papi, a veče je uveličano i muzičkim nastupom poznatog glumca Radeta Šerbedžije i njegovog benda "Zapadni kolodvor".

Ovaj klasik srpske kinematografije, koji je vremenom sve više dobijao na popularnosti snimljen je samo za 18 dana, a publika ga pamti po sjajnom glumačkom ansamblu koji čine Semka Sokolović-Bertok, Bogdan Diklić, Snežana Nikšić, Predrag Laković, Tanja Bošković, Milivoje Mića Tomić, Olivera Marković, Zoran Radmilović, Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Stojan Dečermić, Miodrag Andrić - Ljuba Moljac, Mirjana Karanović, Rade Marković, Mira Banjac, Dobrila Ćirković, Branko Cvejić, Ratko Tankosić i prvi (i jedini) put na filmu, u ulozi Keve, Smilja Zdravković, što ga i danas čini izuzetno značajnim.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić napomenuo je da su svi uzbuđeni zbog živog događaja, nakon duge pauze zbog pandemije korone, te podsetio da je još u januaru uživo predstavljen digitalno restaurisani film "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT" Dušana Makavejeva, a da su sledeća dva ostvarenja iz projekta Vip Kinoteka – "Davitelj protiv davitelja" Slobodana Šijana i "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića - prikazana onlajn.

Pantelić je izrazio zadovoljstvo što se ovim povodom okupio deo autorske i glumačke ekipe, dodajući da "mnogi od onih koji su stvarali ovaj fantastični film koji ne bledi ni posle 40 godina, nažalost, nisu više živi, ali će zahvaljujući učešću u ovom, kao i u drugim delima neprolazne vrednosti u korpusu domaće kinematografije, zauvek ostati sa nama".

- Ovaj film daje lekciju o ljudskim odnosima za sva vremena. Nadam se da ćemo iz te priče nešto i naučiti, da kada se sutra vratimo na radna mesta budemo ljubazniji, da bi nam život bio jednostavniji i bolji - izjavio je Dejan Turk generalni direktor kompanije Vip mobile i dodao da je veliko interesovanje publike još jednom pokazalo da se kultna ostvarenja srpske kinematografije i dalje rado gledaju i potvrdilo značaj digitalne restauracije.

Projekat "Vip kinoteka" ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovim projektom, koji se sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još