Prodaja samo uz dogovor

Od 12.500 zaposlenih polovina će biti otpuštena u roku od dve godine ako se prihvati model većinske privatizacije NIS-a po Dinkićevom predlogu, kaže Veljko Žunić, potpredsednik sindikata NIS-a

Očigledno je da se ministru za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađanu Dinkiću mnogo žuri da proda većinski paket od 51 odsto NIS-a, da progura paket besplatnih akcija od 17,5 odsto, od čega zaposlenima u javnim preduzećima ide 2,5 odsto, što je za sadašnje i bivše zaposlene potpuno neprihvatljivo, jer traže do 15 odsto − navodi za "Pregled" Valjko Žunić, potpredsednik jedinstvene sindikalne organizacije NIS, a.d. Novi Sad. Na sastanku socijalno-ekonomskog saveta, održanom 30. novembra, izmene Zakona o privatizaciji, Zakon o podeli besplatnih akcija i koncept privatizacije nisu dobili zeleno svetlo, socijalni dijalog je prekinut, a Dinkić je najavio hitan sastanak Saveta ministara radi izjašnjavanja o paketu ovih ključnih dokumenata. Dalje štrajkačke aktivnosti i protesti zavisiće pre svega od toga da li će Savet ministara podržati Dinkićev koncept, jer smatramo da je takav pristup apsolutno štetan i za NIS, ali i za većinu građana. Prema iskustvima srodnih privatizovanih kompanija iz okruženja, MOL-a, INA, Rompetrola, jasno je da se radi pre svega o prodaji tržišta i gubitku posla za ogroman broj zaposlenih. 

Sada NIS ima oko 12.500 radnika i, prema našim procenama, posao će u roku od dve godine, nakon brze većinske privatizacije, izgubiti polovina − ukazuje Žunić. On dodaje da, po socijalnom programu, otpremnina za jednu godinu staža za zaposlene treba da iznosi od 800 do 1.000 evra. Dinkićev scenario finala privatizacije u NIS-u ne bi trebalo da prođe, dodaje Žunić, ukazujući da su zacrtane štrajkačke aktivnosti u slučaju se usvoji predloženi koncept, o čemu će se danas dogovoriti Sindikat energetike i petrohemije Srbije, na zakazanoj sednci predsedništva. Ovaj sindikat, kao i Sindikati naftne i gasne privrede, zatražili su sastanak s premijerom Vojislavom Koštunicom pre stavljanja spornih zakona na dnevni red vlade. 

Privatizacija NIS-a uzburkala je duhove, jer se radi o kompaniji vrednoj pet do sedam milijardi evra sa perspektivnim razvojem, a čak je i Ministarstvo energetike podržalo raniji konceprt prodaje manjinskog paketa od oko 37 odsto kapitala. Poslovodstvo NIS-a se zvanično još ne izjašnjava o Dinkićevom predlogu već, kako kaže Žunić, čeka mišljenje resornog ministarstva. Naredni period biće buran, ukazuju u sindikatu NIS-a, najavljujući radikalizaciju protesta.

("Pregled")

Pogledajte još