Erosnartscena

"XIV beogradska mini-art scena" sastoji se od opšteg dela i tematskog bloka koji će se menjati na svakoj sledećoj izložbi. Ove godine tema je "Erosnartscena". Učestvuje oko 200 umetnika, od čega 30 po pozivu i tri gosta, sa preko 300 radova. 

Autori koncepta i osnivači "Beogradske mini-art scene" su arhitekta Miodrag Šurjanac i Mirjana Vajdić-Bajić, istoričarka umetnosti.

Pozdravivši goste i umetnike, Mirjana Vajdić-Bajić osvrnula se na istorijat ove renomirane tradicionalne izložbe, koja je počela skromno, s tridesetak autora, a prerasla u veliku, referentnu manifestaciju koja je ušla u krug najznačajnijh godišnjih izložbi u Beogradu. Od ove godine imaće i tematski deo, kao i gostima iz inostranstva. 

"Erosnartscena", kao tematski deo, daje nove mogućnosti i široki uvid u savremeno fokusiranje na erotsko kroz alternativnu, humaniju, ekskluzivniju, individualizovaniju vizuelnu senzibilnost umetnika. Jedna od najstarijih i najčešćih tema u istoriji i umetnosti, od kad je  ljudskog roda - erotika, pruža uvek nove mogućnosti za bezbrojna tumačenja i viđenja. Na umetnicima je da svojim delom utiču na pozitivno sagledavanje ove zdrave i prirodne teme i svega što ona nosi, spasavajući je od svih mogućih zloupotreba.

I sama postavka je više nego zanimljiva. Iako je na otvaranju bila velika gužva, jasno se  videlo da su radovi pažljivo, osmišljeno postavljeni, kako bi posmatrač bio vođen kroz izložbu slobodno se opredeljujući po svom ukusu. Neopterećen velikim brojem radova, uživajući u punoj slobodi izbora, ne isključujući lepotu, idejnost, likovnost drugih, što je, u stvari, vrhunac veštine postavljanja izložbe.

Selekcioni žiri i žiri za nagrade, u sastavu: T. Zakić, M. Vukša, A. Kelić, Lj. Manzalović, L. Zafirović, S. Milojević. Z. Đermanov i M. Vajdić-Bajić dodelili su sledeće nagrade i pohvale: Prvu nagradu za opšti deo dobila je Vesna Žugić - Black is Black 1, 2, 3. Prvu nagradu za tematski deo "Erosnart" ravnopravno su podelile Vesna Šaula - O-la-l 1, 2, 3 i Duška Stefanović - First Desire, Second Desire, Third Desire. Pohvalu su dobili Evgenija Portnoj-Kostić, Jasmina Pejčić, Miodrag Vartabedijan, Radivoje Marković i Maja Obradović.

Čestitam nagrađenim autorima, učesnicima i svima koji su pomogli da se po 14. put dogodi "Mini-art scena". Želim nam svima da još dugo traje ova manifestacija, a posebno "Erosnartscena" ili već neka nova tema, kojom će nas iznenaditi i obradovati sledeći put. Izložba traje do 10. januara 2008. godine, pa izvolite, mi vam je toplo preporučujemo. 

I sretna vam Nova XIV-mini-art-scena 2008. godina.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić 

Pogledajte još