Policija traži Leonardove otiske

RIM, 6. decembar 2007. (FoNet) - Koristeći tehniku kojom otkriva počinioce krivičnih dela, italijanska policija proučava dve renesansne slike u nadi da će pronaći otiske prstiju Leonarda da Vinčija. 

Vrednost dveju slika koje prikazuju Madonu iz Larokvea i Svetu Katarinu Aleksandrijsku, otišla bi nebu pod oblake i svaka bi bila procenjena na više od 100 miliona evra ukoliko bi se dokazalo da je na njima radio veliki renesansni majstor.

 Istoričari umetnosti veruju da je Madona, koju je pre nekoliko godina jedan privatni kolekcionar kupio na buvljaku u Francuskoj za 300 dolara, rad Đanpjetrina, za kojeg se zna da je radio u Leonardovoj radionici. Ima, međutim, i  stručnjaka koji veruju da je na slici radio sam Leonardo. 

Veruje se da je Đanpjetrino završio i sliku Svete Katarine, ali analiza pokazuje da se autor služio prstima kako bi stvorio efekat blage zamagljenosti, odnosno sfumato, tehnike zbog koje je Leonardo posebno hvaljen. 

Sve otiske koje nađe na tim slikama, policija će uporediti sa otiscima sa drugih Leonardovih dela. "Malo mi je neobično, jer sam navikao da radim s otiscima prstiju kriminalaca, ali posao je u suštini potpuno isti. Bilo bi mi drago ako bih uspeo da dokažem da je ove slike radio Leonardo", rekao je policijski forenzičar Đanfranko de Fulvio. 

Pogledajte još