Izložba kostima i nakita Marije Kalas

0

U Njujorku se u sredu uveče otvara izložba scenskih kostima, haljina, nakita i drugih uspomena na Mariju Kalas, pod nazivom "Žena, glas i legenda".U organizaciji Italijanskog kulturnog centra, Generalnog konzulata …

NJUJORK, 2. marta 2011. (Beta-AFP) – U Njujorku se u sredu uveče otvara izložba scenskih kostima, haljina, nakita i drugih uspomena na Mariju Kalas, pod nazivom “Žena, glas i legenda”.

U organizaciji Italijanskog kulturnog centra, Generalnog konzulata Grčke i Fondacije Stavros Niarhos, izložbu čine eksponati iz kolekcije predsednika Udruženja Marija Kalas Bruna Tozija. U postavci su čuveni scenski kostimi, kakva je haljina kojuje pevačica nosila u “Toski” u režiji Franka Zefirelija 1965, kao i dva kostima Violete, junakinje “Travijate” u kojoj je Marija Kalas nastupila 1956. i 1958. u Njujorku.

Pevačica je sve kostime nosila posle 1953, do kada je imala 108 kilograma i potom smršala 40 kilograma, pored ostalog na zahtev filmskog i pozorišnog reditelja Lukina Viskontija. Medju eksponatima su crna suknja i košulja Iva Sen-Lorana koje je Marija Kalas nosila u vreme kada je 1971. i 1972. bila direktorka prestižne muzičke škole Džulijard u Njujorku, kao i bakrene pozlaćene ogrlice uradjene po nacrtu Pjera Paola Pazolinija, sa kojim je snimila “Medeju”, što je bila njena jedina filmska uloga.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.