PREMINUO PATRIJARH IRINEJ: Poglavar SPC izgubio bitku sa koronavirusom

Patrijarh srpski Irinej (90) umro je danas u Beogradu od posledica koronavirusa.

Kako je juče saopšteno, opšte zdravstveno stanje patrijarha Irineja je pogoršano, kao i da je bio pod stalnim nadzorom lekara.

Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je posle 15 dana teške borbe sa koronavirusom, koju je poglavar SPC vodio u vojnoj kovid bolnici Karaburma.

Jutros se povodom smrti poglavara SPC oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze... - napisao je Vučić.

Patrijarh Irinej je od 5. novembra bio na lečenju, a dan ranije je konstatovano da je pozitivan na Kovid-19.

Patrijarh srpski Irinej prisustvovao je sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici 1. novembra, koji je takođe preminuo od posledica koronavirusa. Samo tri dana kasnije infekcija je konstatovana i kod poglavara SPC.

Na Svetom arhijerejskom saboru u januaru 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog, kao 45. po redu vrhovni poglavar SPC. Ustoličen je 23. januara te godine u beogradskoj Sabornoj crkvi, a 3. oktobra iste godine i u Pećkoj patrijaršiji.

Pre izbora za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, vladika Irinej, čije je svetovno ime Miroslav Gavrilović, proveo je pune 34 godine na čelu niške eparhije. Rođen je 1930. godine u selu Vidovo kod Čačka od oca Zdravka i majke Milijane. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku.

Iako u njegovoj porodici niko nije bio sveštenik, blizina Ovčarsko-kablarske klisure, za koju važi da je srpska Sveta gora zbog mnoštva manastira, opredelila ga je da se posveti crkvenim studijama.

Oktobra 1959. godine prima monaški čin i monaško ime Irinej od tadašnjeg patrijarha Germana u manastiru Rakovica, istom onom gde je sahranjen patrijarh Pavle. U crkvi Ružica ispod Kalemegdana rukopoložen je u čin jeromonaha 27. oktobra 1959. godine.

Izvor: Blic.rs
Foto: Televizija Hram - YouTube/Printscreen

Pogledajte još