SLEDE RIGOROZNE KAZNE: U Francuskoj usvojen neobičan zakon - zabranjeno ismevanje nečijeg akcenta

Reakcija francuskog poslanika na novinarsko pitanje, kada je parlamentarac rekao da ne razume novinarku zbog njenog tvrdog južnjačkog naglaska, uzburkala je javnost u toj zemlji. Toliko da je prošle nedelje usvojen zakon po kojem je ismevanje akcenata diskriminacija jednaka rasizmu.

Kada je Žan-Luk Melenšon novinarki iz Tuluza rekao da je uopšte nije razumeo i zamolio je da mu ponovo postavi pitanje, ali ovoga puta na "pravom francuskom", levičarski poslanik nije mogao ni da zamisli kakvu će reakciju izazvati.

Regionalni akcenti u Francuskoj odavno su predmet ismevanja onih koji pričaju "pariskim".

Južnjački nazalni izgovor posebno je ismevan, a te osobe teško bivaju prihvaćene u brojnim profesijama – od televizije, preko određenih akademskih krugova, pa čak i nacionalne politike.

Ukoliko neko želi da ozbiljno bude shvaćen u društvu mora da se prilagodi normi, a to znači govoriti standardnim akcentom pariske buržoazije.

Sve to se, međutim, sada promenilo, kada je donji dom francuskog parlamenta usvojio zakon kojim se zabranjuje diskriminacija ljudi na osnovu akcenata, nazivajući takvu praksu vrstom rasizma.

Zakon je usvojen ogromnom većinom sa samo tri glasa protiv. Maksimalna predviđena kazna je tri godine zatvora i novčana kazna od 45.000 evra.

Poslanica Leticija Avia, koja je predložila zakon, kaže da se i sama mnogo puta u životu susretala sa ismevanjem zbog naglaska.

- Ja sam takođe silom prilika morala da prilagodim svoj izgovor tokom vremena. Prvo kada sam upisala univerzitet, a posle postavši advokat. Tako da sam lično to iskusila - rekla je Avia.

Koliko je to zaista izraženo u francuskom društvu govori i činjenica da je i francuski premijer Žan Kasteks često predmet šala i podsmeha zbog svog jugozapadnog akcenta.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još