Mirko ilić u Haosu

U "Haosu" po podu pa do plafona, Mirko Ilić nam je predstavio crteže- skice svojih ideja. Oko 400 crteža plus video-zapisi na tri ekrana (pripremne skice, delovi dokumentacije i finalna autonomna ostvarenja) iz poslednjih deset godina  umetnikovog rada i delovanja publika je mogla da vidi, gazi, uništava...

"Umetnik koji je pred vama predstavlja sinonim za kreativni haos i za sve ono nepredvidivo, provokativno, neodoljivo bezobrazno, i posebno što haos nosi sa sobom... umetnik kaže da do sad nije prelazio okean za manji prostor od ovoga i za zgusnutiji koncept, ali sluteći značaj jednog specifičnog koncepta održao je odu crtežu..." - Borka Božović, istoričar umetnosti i direktor galerije Haos.

-Mislim da je došlo vreme da galerija Haos pređe i na drugu stranu ulice, da se proširi, da se kroz nju prolazi... Ministarstvo kulture jeste pre svega servis za kreativne i maštovite ljude i ustanove, a ministar je sluga koji sa ponosom služi ovako kreativnim umetnicima... - Voja Brajović, ministar za kulturu Republike Srbije

-Veliko mi je zadovoljstvo biti ovde ispred ambasade SAD u ovoj fantastičnoj galeriji i na ovoj fantastičnoj izložbi Mirka Ilića, umetnika velike stvaralačke energije i stvaralačkog opusa koji se može videti po celom svetu... Uživajte u izložbi...  - Susan Delja, ataše za kulture ambasade SAD.

Hvala svima koji su mi pomogli u realizaciji izložbe... ne znam šta više reći... moja duša je na podu, možete je gaziti, bar ću znati da sam vaš - Mirko Ilić, umetnik i građanin sveta.

- Na ovu izložbu sam došao da vidim i gazim (a može slobodno i bukvalno da se kaže i "gazim"). Mnogo ovoga sam već video od grafičkih dizajna u Tajmsu i drugim najpoznatijim svetskim magazinima, pa preko ilustracija u knjigama ili špicama za filmove, izložbama... pa sam u stvari došao da vide da sam video i tu sam sreo mnoge koji su videli da sam došao da vide da su došli... malo sam se zbunio, ali znate vi dobro šta hoću da kažem. 

Novost je da sam sada mogao i morao i da gazim - ili ti hodam - to jest da budem "vođen". Onaj koji pušta da mu šetaju po duši jeste pobedio. A kada hodaš negde ćeš i stići, sa vođom ili bez. Ili do Slobe koji viri iza zastave - zavese ili do Amerike koja "brine" o miru u svetu... Sve zavisi od toga da li želiš da vidiš gaziš li i hodaš li u dobrom pravcu. Gaziš li po nečijoj duši, želeo on to ili ne, ili jednostavno ideš negde ne gazeći ništa i nikoga, a izgleda mi da je to danas gotovo nemoguće. 

I Mirko, osećam to, zna. Ipak se svakog jutra budi sretan što će napraviti novi crtež po pesku, što će svoje ideje iz glave pomoću ruke crtežom reći glasno, ma koliko to nekome smetalo. 

Smetalo to vama ili ne, moj vam je predlog - gazite sigurnim korakom. Što kažu,  nogu pred nogu, pa polako, u pravcu Haosa. Pa onda nastavite i stići ćete još ove godine da vidite i crteže i Mirkovu dušu i sebe.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

P.S. Čika Mirko nisi samo ti duhovit, vidiš da mogu i ja da budem smešan...

Pogledajte još