DR PREDRAG KON UPOZORAVA: Razmišljamo o zabrani kretanja

- Produženja postojećih mera će svakako biti, kao i eventualnog dodavanja novih, a razmišljamo i o zabrani kretanja - rekao je jutros gostujući na tv Prva dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba.

- Svakako će biti produženja ovih mera i eventualnog dodavanja. Razrešeno je to pitanje. Biće potrebne nove mere na granici, samo je sada pitanje tehnički kako će biti sprovedene, ali to je odlučeno - rekao je on.

Prema rečima dr Kona, jedna od mera o kojima se razmišlja je i zabrana kretanja.

- Objavljuju se i pozivaju preko društvenih mreža na proslave, žurke u iznajmljenim prostorima. To se dešava, to je nešto što nije pojedinačni slučaj, ima i otvorenih poziva. Veliko je pitanje da li je moguće u okviru privatnih aranžmana i dogovora to moguće kontrolisati. To je jedan od razloga zbog kojih razmišljamo o ograničenju kretanja, a ono zadire u ljudska prava i traži pravne okvire - rekao je dr Kon.

Policijski čas spasio 1.000 života

Govoreći o restriktivnim merama, epidemiolog je rekao da je policijski čas do sada spasio 1.000 života.

- Kada je uvedeno vanredno stanje i policijski cas, spašeno je najmanje 1.000 života. Onima kojima nije tada bilo jasno, mislim da je jasno sada. Kraj zime i početak proleća, bila je idealna situacija za prenos virusa, efekte tih mera smo dobro zapamtili. Jasno je da nam iskustvo pokazuje da je to najefektivnija mera - kaže Kon.

Dodaje da Krizni štab insistira da se sve mere poštuju.

- Medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da ne bude okupljanja, ako ne može onda država treba da razreši taj problem i uvede mere koji to rešavaju - rekao je.

Pritisak na bolnice postoji i dalje

Doktor Kon se osvrnuo i na trenutnu epidemiološku situaciju, te istakao da brojevi treba da nas ohrabre, ali da "moramo da shvatimo da je još uvek pritisak na bolnice".

- Veći je broj prijema nego otpusta. Taj pritisak je u Beogradu najizrazitiji, pa se stanovnici prestonice leče i po Srbiji. Veliki ventil je bolnica u Batajnici, obezbedila je da sistem i dalje funkcioniše. Mi jesmo na granici koja je izdržljivost čitavog zdravstvenog sistema. Mi po pitanju smrtnosti ne bi smeli da se osećamo toliko loše, a to je najvažnije. To će temeljno kasnije da se istražuje - rekao je on.

Kako je dodao problem je u tome što imamo veliki broj teških i srednje teških slučajeva i taj broj i dalje raste.

- To je veliki problem. Samo za respiratore, to su podaci onih koji su intubirani, a na terapiji kiseonika je veliki broj. Ekstremni su uslovi u bolnicama, postoje kritike i one su dobrodošle, ali ne možete menjati sistem tek tako. Ovo što sada funkcioniše sa tolikom razmenom kadra, ljudi, može da se poredi sa ratnim stanjem. Prirodne katastrofe se rešavaju na lakši način, zdravstveni sistem se tada adaptira brže, a ovde je problem što je virus zahvatio ceo svet i celu Srbiju - objasnio je dr Kon.

O vakcini

- Predsednica Vlade je rekla da će stići u decembru i to je nešto što je sasvim sigurno. Dogovori oko isporuke su napravljeni, nešto se i dalje pregovara. Logistika je takva da ne može da se očekuje da odjednom stigne. Moje iskustvo, kada je vakcina prisutna treba naći neki balans, šta je prioritizacija, ako to ne ide brzo, te prioritetne grupe, treba pustiti i ostale da se vakciništu. To je jako ozbiljan posao, napraviti plan imunizacije - istakao je on.

Na pitanje da li treba da postoji bojazan da vakcine ne dođu do nas dr Kon je rekao da je "jedna od glavnih zamerki SZO u pandemiji svinjskog gripa je ta da nije uspela da obezbedi ravnomernu raspodelu i tada se isto desilo. Najrazvijenije zemlje otkupile kompletnu količinu unapred, dok se još nije razvila. Mi smo je dobili tek u decembru kada je sve prošlo, uvek će moćnije zemlje koristiti ekonomsku moć".

Kada je reč o vakcinaciji onih koji imaju antitela dr Kon je rekao da to struka treba jasno da odredi.

- Preporuke već postoje, da se ne pravi razlika jer nije poznato koliko dugo traje imunitet. Nije nemoguće da vakcioni imunitet traje duže, ali činjenica je da oni koji su preležali isto imaju imunitet, govorim o tome koje su preporuke, ali i oni koji su preležali treba da imaju dovoljni stepen zaštite, ali je još rano da im se kaže da su potpuno mirni i bezbedni - kazao je dr Kon.

Spas sledeće godine?

- Potpuno sam siguran da ćemo tokom sledeće godine izaći iz ovoga, ali toliko uveren da sam možda i preterano samouveren. Sa vakcinom će biti lakše, ali i bez ćemo izaći iz ovog problema prirodno. Ono što je bitno je da vakcinom što je moguće više podignemo kolektivni imunitet. Nadam se da ćemo ozbiljno to zaustaviti već i u prvoj polovini, ali teško da će moći. Ove mere zaštite i upotrebe maske će još trajati i posle - objasnio je on.

Za kraj se osvrnuo i na zdravstvene radnike za koje je istako da su svi u zdravstvu položili ispit časti, poštenja i odbranili poziv.

- Pokazali su da su dostojni onoga što rade, da zaslužuju poverenje, poštovanje i da će tek to biti zabeleženo. U ovim situacijama dešavale su se stvari koje nisu baš lepe, ali ukupna reakcija zdravstvenog sistema morala bi da bude ozbiljno zapisana, da istorijski bude prikazana kako zaslužuje. U istorijskom kontekstu svoje mesto će imati svi, puno ima stvari koje treba kritikovati. Svi koji kritikuju neka kritikuju, to je korisno ali nije vreme za polemiku jer sva snaga treba da bude uperena protiv prenošenja virusa, da ga potisnemo toliko da više ne utiče na naše živote - rekao je dr Kon.

Na kraju je dodao i da je poziv "ostanite kod kuće" značajan, te da je važno da se uzajamno poštujemo i shavatimo da je solidarnost najsnažnije oružje protiv ovog virusa.

Izvor: Blic.rs
Foto: N1 - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još