Online konferencija Međunarodnog poljoprivrednog sajma "Poljoprivreda u 2021 - Podsticaji za prespektivu"

Iako ove godine nije održan veliki majski Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, danas je otvoren virtuelni Poljoprivredni sajam.

Kako navode sa Novosadskog sajma, nije izgubljen nijedan segment, onlajn se može posetiti gotvo 200 izlagačkih štandova, a ulaznica za posetioce je potpuno besplatna i dovoljno je samo registrovati se na zvaničnom sajtu Novosadskog sajma i tako pogledati ono najbolje što nudi agrar u godini na izmaku.

Generalni direktor Novosadskog sajma, mr Slobodan Cvetković, podsetio je da od marta zbog epidemije koronavirusa nije mogla da bude održana nijedna sajamska manifestacija, kao i da je Novosadski sajam pretvoren u kovid-bolnicu.

- Ovo je zaista bila teška godina, od marta meseca nismo mogli da održimo nijednu sajamsku manifestaciju, a s druge strane, Novosadski sajam je pretvoren u kovid bolnicu. Mislim da smo napravili dobar potez što smo organizovali onlajn Novosadski sajam, te smo i u ovim novim okolnostima uspeli da ipak ostanemo u kontaktu sa našim klijentima. Do sada imamo oko 20.000 registrovanih posetilaca, a verujem da će do kraja konferencije taj broj još porasti. Istakao bih i to da smo napravili prvi međunarodni poljoprivredni sajam na Balkanu.

Ambasador Republike Češke, Tomaš Kuhta, izjavio je da su, kada je reč o prehrambenoj industriji, najveće posledice pandemije zabeležene zbog zatvaranja restorana.

- Što se tiče prehrambene industrije, najveće posledice imamo zbog zatvaranja restorana, pad prometa trpe svi sektori proizvodnje, a pre svega tradicionalna proizvodnja piva. Ipak uprkos svim problemima uspeli smo da održimo dovoljnu proizvodnju hrane za potrošače. Ekološki poljoprivrednici i proizvođači organske hrane bili su pogođeni pandemijiom kovida kao i ostali poljoprivrednici i suočavali su se sa sličnim problemima - smanjenog plasmana zbog ograničavanja prodaje i kretanja ljudi i nedostatka sezonskih radnika iz inostranstva. Oni koji su mogli koristili su državne subvencije. Naše Ministarstvo poljoprivrede koristi sve dostupne mehanizme za ublažavanje posledica pandemije, uključujući povećanje prehrambene samodovoljnosti Češke Republike kroz povećanje budžeta za nacionalne subvencije za 22 miliona evra iz internih rezervi resora. Češka pomaže pogođenim preduzećima, bilo u formi pomoći zaposlenima ili podsticajima za očuvanje ekonomskog postojanja preduzeća.

Srpska poljoprivreda pokazala je veliki stepen vitalnosti i dokazala je to do kraja godine, ocenio je državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Senad Mahmutović.

- Pored činjenica da je Srbiju, kao i ostatak sveta, zadesila pandemija virusa korona čije će se posledice i efekti po celokupno čovečanstvo tek u budućnosti sagledavati, srpska poljoprivreda pokazala je veliki stepen vitalnosti i dokazala je to do kraja godine. Osim te vitalnosti, pokazala je veliku adaptivnost i fleksibilnost. Naši građani najbolje se u to mogu uveriti kroz ponudu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na tržištu i kroz njihovu prilično značajnu i stabilnu cenovnu komponentu jer nije bilo većih cenovnih promena u pogledu poljoprivredno prehrambenih proizvoda. Republički zavod za statistiku predviđa da će se 2020. godini u sektoru poljoprivrede ostvariti rast bruto domaćeg u visini od 4,4 odsto u odnosu na 2019. godinu, kao na godinu bez pandemije. Takođe u odnosu na prvih 10 meseci prethodne godine imamo rast od 2,3 odsto proizvodnje prehrambenih proizvoda.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić, istakao je da povećanje broja zaraženih nije imalo velikog uticaja na poljoprivrednu proizvodnju.

- Okolnosti tokom pandemije i povećanje broja zaraženih, se nisu značajno odrazile na poljoprivrednu
proizvodnju, šta više ona je povećana. Takođe, i cene su značajno veće s obzirom na to da je veća
potražnja, pre svega od velikih uvoznika poput Severne Afrike i Kine. Samim tim kada su u pitanju
poljoprivrednici u našoj pokrajini, mogu da izrazim zadovoljstvo, pre svega kroz rast cena, ali I kroz
povećanje poljoprivredne proizvodnje. Nakon drugog i trećeg talasa država je omogućila I rad pijaca u
skladu sa merama kako bi ovi sitniji poljoprivredni proizvođači mogli da plasiraju svoje proizvode, jedino
gde se osetio pad jeste kada je u pitanju plasiranje robe ugostiteljskom sektoru. Međutim agrar je
pokazao značajnu stabilnost pre svega u snadbevanju sirovina u prehrambenoj industiji i ako je bila vlika
potražnja ni u jednom trenutku nije došlo do smanjenja prehrambenih proizvoda.

Boško Petrović, direktor Direkcije za korporativne klijente, Generali Osiguranja Srbija, uprkos pandemiji virusa korona, prepoznalo je i ove godine značaj Poljoprivrednog sajma koji je posebno važan u kriznim vremenima.

- Generali osiguranje je već devet godina partner ovog sajma. Svesni smo značaja poljoprivrede u Srbiji
kao i značaja koji ova manifestacija ima. Uprkos objektivnoj činjenici i svim ovim okolnostima
prouzrokovane kovidom 19, Generali osiguranje je prepoznalo važnost održavanja Sajma poljoprivrede i
zato ostajemo i dalje partner Novosadskog sajma. Naredne godine nas čeka jubilej partnerskog odnosa
Generali osiguranja i Sajma poljoprivrede i nadam se da ćemo taj jubilej proslaviti u realnom okruženju.
Generali osiguranje u segment poljoprivrede je ponosan na svojih 8250 klijenata koliko ih imamo u ovoj
godini. Ti klijenti ugovaraju oko 10.000 polisa jedan deo polisa se odnosi na osiguranje useva, drugi deo
na osiguranje životinja. Bez obzira na trenutne okolnosti, imamo i nove klijente, i upravo zahvaljujući
ukazanom poverenju naših klijenata mi smo lider u osiguranju u poljoprivredi gde imamo oko 35%
tržišnog učešća.

Online konferenciju možete pogledati u nastavku:

Pogledajte još