DEČJA ZABAVA: Šestogodišnji Amerikanac potrošio 16.000 dolara na omiljenu igricu

Igrajući svoju omiljenu igru "Sonic Forces", jedan šestogodišnji Amerikanac potrošio je 16.000 dolara pre nego što je to iko primetio.

Poslednjih godina, kompanije poput "Epla" uvele su preventivne mere koje omogućavaju roditeljima da imaju kontrolu nad ajfonima i ajpedima kako bi kontrolisali kupovinu preko aplikacija.

Takva "ponuda" tehnoloških giganata nije došla slučajno već kao odgovor na neplanirane troškove koji su neprijatno iznenadili ko zna koliko roditelja, ali i samih korisnika koji nisu bili svesni da su nešto kupili, to jest potrošili novac.

Nažalost, i Džesika Džonson osetila je na svojoj koži, preciznije bankovnom računu, kako izgleda kada nemate kontrolu nad uređajima sa kojih deca mogu da se upuste u kupovinu.

Džesikin sin Džordž igrajući se tokom leta napravio je račun od 16.000 dolara.

Video-igra koja je okupirala pažnju ovog šestogodišnjaka je "Sonic Forces". Džordž je najpre kupovao pakete od 1,99 dolara, ali je vremenom napredovao i stigao do onih od 99,99 dolara.

Dopune za video-igru "Sonic Forces" koju je njen sin igrao koštale su Džesiku više od 16.000 dolara
Samo u jednom danu, "25 dopuna" Džordža je koštalo više od 2.500 dolara.

Džesika je prvo pomislila da je u pitanju neka od mnogih elektronskih prevara i obratila se banci. Međutim, u banci su potvrdili da je sve kupovine obavila ona i da bi za dalje informacije trebalo da se obrati "Eplu".

Kompanija "Epl" potvrdila je navode banke, uz obrazloženje da su kupovine došle preko aplikacije unutar pomenute video-igre.

Tada je Džesika shvatila da je ceh napravio njen sin. Za povrat novca bilo je prekasno jer je istekao period od 60 dana.

Iako je ljuta na sina koji je napravio račun, Džesika ipak smatra da je pravi krivac "Epl".

- Moj sin nije shvatao da je u pitanju pravi novac. Kako bi i mogao? Igra se sa likovima iz crtaća u svetu za koji zna da nije realnost. Zašto bi onda novac bio pravi? To bi zahtevalo ogroman kognitivni skok od njega - objasnila je Džesika.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još