U 2020. ZARADIO SKORO 30 MILIONA DOLARA: Devetogodišnji dečak Rajan Kadži najplaćeniji jutjuber

Jedan devetogodišnjak zaradio je tokom proteklih godinu dana bezmalo 30 miliona dolara samo od klipova na Jutjubu. Tolika primanja, ali i titulu najplaćenijeg jutjubera treću godinu zaredom, Rajan Kadži obezbedio je "otpakujući" i ocenjujući igračke i razne igre.

Rajan Kadži iz Teksasa zaradio je u godini za nama 29,5 miliona objavljujući video-snimke na kanalu Rajanov svet (Ryan's World) na Jutjubu.

Osim toga, ovaj devetogodišnjak zaradio je dodatnih 200 miliona od linije igračaka koje nose njegovo ime i brendirane odevne kolekcije.

Takođe, sa kanalom "Nikelodion" potpisao je ugovor o TV seriji, za koji se pretpostavlja da vredi više miliona dolara.

Devetogodišnjeg Rajana zovu detetom influenserom. Video-klipove počeo je da snima 2015. godine nakon što je video nekoliko snimaka sa kanala na Jutjubu i pitao mamu: "Kako ja nisam na Jutjubu kad sva ostala deca jesu?".

Rajanova porodica, koja je pravo prezime Guan promenila u njegovo jutjubersko prezime Kadži, trenutno vodi devet kanala na Jutjubu.

Kanal Rajanov svet je najpopularniji sa 41,7 miliona pretplatnika i 12,2 milijarde pregleda. Samo klip Huge Eggs Surprise Toys Challenge ima više od dve milijarde pregleda, što ga svrstava među 60 najgledanijih video-snimaka na Jutjubu.

Uprkos ogromnom uspehu, Rajan i njegova porodica suočavaju se sa istragom američkih federalnih službi zbog optužbi da sponzori nisu pravilno označeni.

- Skoro devet odsto klipova u kojima Rajan ocenjuje igračke sadrži barem jedan proizvod namenjen predškolcima za koji je plaćeno da bude preporučen. Deca predškolskog uzrasta ne razlikuju reklamu od prikaza igračke - navode iz organizacije za zaštitu potrošača "Truth In Advertising".

Stručnjaci upozoravaju na opasnost po decu koju influenseri sličnog uzrasta ciljaju kao kupce, a da to roditelji najčešće ne mogu ni da primete, a kamoli da odobre tako nešto.

Izvor: RTS
Foto: Ryan's World - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još