Septet Jelene Jovović-Revišin

Bez obzira na lični ukus i preferencije, ljubitelji džeza objektivno ne mogu da se požale na sezonu koja je iza nas. Svikli na mršavu koncertnu ponudu tokom godine, ove jeseni bili su u situaciji da biraju između nekoliko festivala i koncerata vrhunskih svetskih umetnika. U post festum atmosferi, dok se još slažu utiscii i sa zanosom prepričavaju nastupi Džošue Redmana, Avišaija Koena, Roja Hejnsa, Mejsija Parkera, Marije Žoao, Tutsa Tilmensa, Stiva Turea, beogradska publika imala je još jedno nesvakidašnje zadovoljstvo. Bio je to koncert Internacionalnog septeta Jelene Jovović-Revišin, održan 10. decembra na "Kolarcu", u organizaciji "Jugokoncerta".

Iako jedan deo džez publike još uvek negoduje oko programa ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala, s argumentom da je na ovoj manifestaciji bilo svakakve muzike, a najmanje džeza, oni koji su se okupili te decembarske večeri u Kolarčevoj zadužbini nisu imali takve stilske dileme. Bio je to pravi džez koncert, sa svim prepoznatljivim odlikama, kreativnim uzbuđenjem i čistotom izraza koji definišu ovu muziku - jednostavno, pure jazz. Višeznačno nazvan "Bez ograda", ovaj koncert bio je nabijen iskrenom emocijom koju ovi muzičari dele prema džezu i posvećenošću koja ne trpi kompromise. Jezgro septeta čine četvorica elitnih muzičara sa beogradske scene, koji su se savršeno muzički razumeli sa gostima iz Kejptauna - pijanistom Endrjuom Lilijem i bubnjarom Kevinom Gibsonom

Ipak, duša ovog benda i glavna pokretačka snaga je pevačica Jelena Jovović-Revišin. Ona poseduje sve kvalitete rasne džez pevačice u vokalnom i izražajnom smislu, ali i onu fascinantnu harizmu, koja krasi samo najveće. S autoritetom i čudesnom unutarnjom snagom, ona prosto dominira scenom, na jedan miran i ozaren način. Jelena peva kao instrumentalista, bilo da donosi temu ili improvizuje, s lakoćom koja prosto pleni. Izbor numera daleko je od standardnog  repertoara i nije sračunat na vokalne egzibicije, ali je njen izraz definicija džeza u najpozitivnijem smislu. Jela je na program stavila 11 kompozicija koje se, bar kod nas, retko mogu čuti u vokalnoj izvedbi i koje podrazumevaju veliko znanje i pevačku kondiciju. Svaku kompoziciju ona donosi podjednako upečatljivo, s emocijom i ličnom porukom koju gradi na lepoti i jedinstvu reči i muzike, pretvarajući ih u pravi umetnički doživljaj. U tome joj veliku pomoć pružaju za nju krojeni aranžmani kontrabasiste Predraga Revišina. Ambiciozno, zahtevno, duhovito, Revišin se igra dinamikom, ritmovima, promenama tempa, kreirajući, u "mingusovskom" maniru, zanimljivu i nimalo naivnu teksturu pratnje. Duvači - trubač Marko Đorđević, trombonista Ivan Ilić i saksofonista Kristijan Mlačak u deonicama i solima još jednom su dokazali sve kvalitete i potvrdili zasluženi renome na domaćoj sceni. Da džez muzika ne poznaje granice niti "ograde" septet je demonstrirao savršenom iinterakcijom, u okviru koje su se izvanredni južnoafrički muzičari Lili i Gibson savršeno i potpuno prirodno uklopili, kao i perkusionista Bogdan Đukić. Poseban kuriozitet koncerta bio je nastup vokalnog ansambla Jelinih učenica sa džez odseka muzičke škole "Stanković", koje su ispratile svoju profesorku u živahnoj numeri O Bebado e a Equilibrista, brazilskog kompozitora Ž. Boska. 

Teško je oteti se utisku da je Jelena Jovović-Revišin otvorila jedno novo, daleko profesionalnije poglavlje u razvoju domaćeg vokalnog džeza.

S projektima poput ovog, imamo šanse da srušimo sve "ograde" i zauzmemo ravnopravno mesto na svetskoj džez sceni.

Pogledajte još