SPROVEDENA ISTRAGA ZBOG RASIZMA I DISKRIMINACIJE: Balerini afričkog porekla tražili da šminkom izbeli kožu da bi igrala labuda

Balerina u berlinskom baletu Klo Lopez Gomez kaže da su joj tražili da šminkom izbeli kožu da bi mogla da igra ulogu u "Labudovom jezeru".

Francuskinja je prva balerina afričkog porekla u balerinskom "Štatsbaletu". Ona tvrdi da joj je, uprkos tome, rečeno da se izdvaja zbog svoje boje kože i traženo joj je da se belom šminkom uklopi sa ostalim balerinama.

"Štatsbalet" je odgovorio da su njene reči uzete veoma ozbiljno i da se sprovodi unutrašnja istraga zbog rasizma i diskriminacije.

Klo se za medije prisetila da se pripremala na probi u februaru, kada joj je rečeno da nanese belu šminku kako bi obojila kožu za "Labudovo jezero".

- Osećala sam se poniženo, ali šta sam mogla da kažem - rekla je za "Njujork tajms".

Do nedavno je bila prilično uobičajena praksa da balerine u izvođenju "Labudovog jezera", "Žizel" ili "Bajadere" nanose izbeljujuću šminku kako bi dodatno izgledale kao mistična bića.

Pošto većina baletskih trupa nije imala crnopute izvođače malo pažnje je poklanjano toj praksi. Ali poslednjih godina baleti su sve raznovrsniji i samim tim osetljiviji na rasna pitanja.

Holandski, američki i britanski nacionalni baleti prekinuli su sa praksom izbeljivanja pre skoro 10 godina, ali su druge baletske trupe nastavile.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još