RAZLOZI SU PLEMENITI: Besplatna marihuana za osuđenike – eksperiment u britanskim zatvorima

Upućen je apel britanskim zatvorima da osuđenicima uvedu besplatne doze marihuane da bi se smanjila smrtnost od predoziranja teškim drogama, a policijski komesar veruje da će se time smanjiti nasilje i da će se zatvorenicima pomoći da pobede zavisnost.

Zatvori bi trebalo da uvedu eksperimentalni program po kome će se zatvorenicima ovisnicima besplatno davati marihuana kako bi utvrdili da li će to pomoći da se smanji smrtnost od predoziranja i obuzda nasilje u ustanovama ovog tipa, kao i da se pomogne ljudima da prevaziđu zavisnost od opoida, navodi britanski policijski komesar.

Ebron Džons iz Uprave za kriminal Severnog Velsa tvrdi da bi pravosudne vlasti, ukoliko stvarno žele da se pozabave smanjenjem smrtnosti i nasilja u zatvorima, "morale najpre da se pozabave uzrocima", poput jeftinih sistetičkih zamena za kanabinoide koji kruže zatvorima i koje dovode do velike smrtnosti, za razliku od marihuane.

Takođe, mnogi zatvorenici tokom izdržavanja kazne su na metadonskoj terapiji kao zameni za heroin, dok se velikoj većini prepisuju jaki analgetici – a svi oni izazivaju zavisnost i potencijalno su opasne droge. Istovremeno, čitav spektar sintetičkih supstanci cirkuliše po zatvorima.

- Ako su već na opoidima, zašto im ne propisati kanabis? - pita se Džons.

- Na kraju krajeva, svi ti opoidi su daleko opasniji od kanabisa. Pored toga, tako bismo sprečili ilegalno unošenje droga u zatvore i smanjili korupciju među zatvorskim službenicima - smatra ovaj policijski zvaničnik.

Više od 300 zatvorskih službenika i spoljnih saradnika otpušteno je ili osuđeno zbog unošenja zabranjenih stvari – uključujući drogu, duvan i mobilne telefone – u zatvore u Engleskoj i Velsu tokom poslednjih pet godina, objavio je "Gardijan" još prošlog meseca.

U Britaniji je marihuana i dalje ilegalna, ali je legalizovana njegova medicinska upotreba, mada je mogućnost da se ekstrakt ulja kanabisa dobije preko zdravstvene službe gotovo nemoguć zbog neslaganja medicinskih radnika po pitanju njegove blagotvornosti.

Džons predlaže da se uspostavi poseban režim kako bi se obezbedila legalna distribucija kanabisa zatvorenicima.

- Hajde da isporučujemo marihuanu u kontrolisanim uslovima i da vidimo da li se prestupi smanjuju - dodao je, rekavši da je tu ideju prvi put pokrenula farmakolog dr Stefani Šarp.

Broj evidentiranih opojnih supstanci otkriven u zatvorima porastao je za 18 odsto u poslednjih godinu dana sa tendencijom rasta.

Prema poslednjim podacima Nacionalnog zavoda za statistiku, u zatvorima je između 2008. i 2016. godine bilo 88 smrtnih slučajeva povezanih sa drogom, uglavnom od metadona, heroina i benzodiazepina. Međutim, smrt od sintetičkih droga se naglo povećala poslednjih godina.

Istraživanje Univerziteta "Džons Hopkins" sprovedeno u period od 1999. do 2014. godine navodi da je smrtnost od predoziranja opoidima opala za 25 odsto u američkim državama koje su legalizovale medicinski kanabis.

Jedna druga američka studija, pak, navodi da su pacijenti koji koriste kanabis u borbi protiv hroničnih bolova značajno smanjili upotrebu opoida.

Međutim, portparol Službe za izvršenje zatvorskih sankcija je naglasio da imamo nultu toleranciju prema drogama i usko sarađujemo sa zdravstvenim službama kako bismo pružili podršku osuđenicima koji su zavisnici kroz razne terapije i oporavka.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još