UZ POŠTOVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MERA: Đaci od sutra ponovo u školskim klupama

- U ponedeljak, 18. januara, počinje drugo polugodište u Srbiji za sve osnovne i srednje škole. Učenici srednjih škola će u školu ići po ritmu koji je, zbog epidemije koronavirusa, uspostavljen još u septembru - rekao je za RTS pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Miloš Blagojević.

Učenici srednjih škola kao i viših razreda osnovne škole čija su odeljenja podeljena u dve grupe ići će, kao i do sada, naizmenično jednu nedelju onlajn, a jednu u školi, rekao je pomoćnik ministra za srednje obrazovanje.

- Kada se nastava odvija onlajn to za učenike ne znači da ne idu u školu. Nastava se odvija kao i u školi 30-minutnim časovima - rekao je za RTS Miloš Blagojević.

Pomoćnik ministra prosvete rekao je da se od početka vodi računa da sve epidemijske mere budu poštovane i da škola, pre svega, bude bezbedna.

- Učenici su, kao i nastavnici, konstantno nosili maske. Pratićemo stanje i ubuduće i ukoliko dođe do zaražavanja, prelazićemo na druge oblike nastave - rekao je Blagojević.

Najveći broj učenika kod kojih je registrovan koronavirus zarazio se van škole. Bilo je slučajeva da su se učenici zarazili i u školi, ali je reč o sporadičnim slučajevima.

- Ukoliko imamo dva povezana slučaja, to je prvi alarm da se pređe na onlajn nastavu. Postoji ceo niz procedura da se utvrdi da li je zaraženi učenik bio u kontaktu sa drugim učenicima, da li je nosio masku i slično kako bi se utvrdilo da li može da dođe do dalje transmisije virusa - objašnjava Blagojević.

Pomoćnik ministra kaže da je prvo polugodište malo skraćeno i da će školska godina, kako stvari sada stoje, biti produžena za pet dana. Kada je reč o probi državne mature, ona će najverovatnije biti odložena za jesen.

Blagojević je rekao i da se dolaskom vakcine nazire svetlo na kraju tunela i da bi nakon što se vakcinišu nastavnici u narednim mesecima nastava mogla da se vrati na 45-minutno trajanje časa.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još