AGENCIJA ZA LEKOVE I MEDICINSKA SREDSTVA SRBIJE: Sve vakcine su proverene i bezbedne

Dokument u kojem se tvrdi da vakcine koje se nalaze u Srbiji nemaju dozvolu za puštanje u promet, kao i da im je rok upotrebe veoma kratak, ovih dana je preplavio društvene mreže. To je uticalo na neke građane da odustanu od vakcinacije jer im nije bilo sasvim jasno da li su ispravna cepiva koja stižu u Srbiju.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije demanutuju te navode i bilo koje tvrdnje da su određeni dokumenti koji se u prethodnim danima pojavljuju i dele po društvenim mrežama ikakav dokaz kako vakcine protiv kovida 19 nisu ispunile sve zakonom definisane i neophodne preduslove da bi smele da se primenjuju u Srbiji i kako je vakcinacija u našoj zemlji počela pre dobijanja propisanih dozvola.

- Naprotiv, odgovorno i sa punom stručnom i zakonskom podlogom tvrdimo kako je svaki dokument koji izda Agencija, svaka dozvola i sertifikat potkrepljeni rigoroznom i temeljnom ekspertskom proverom. Sve to se čini prema strogim kriterijumima iz domaće pravne regulative koja je usklađena sa zakonodavstvom EU i drugih najrazvijenijih zemlja kao i smernicama i preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Naglašavamo da su sve neophodne dozvole za svaku vakcinu protiv kovida 19 koja se primenjuje u Srbiji izdate i blagovremeno, a uz veliki trud i zalaganje zaposlenih Agencije - napominju u ovoj instituciji.

U Agenciji ističu da se na internetu pominje i sertifikat analize za proizvod Fajzer-Biontek kovid 19 vakcine, koji se komentariše na bez ulaženja u autentičnost i izvor tog dokumenta, odnosno slike.

- Zaista postoji sertifikat izdat 11. januara 2021. i u kojem je jasno navedeno da uzorak ove vakcine odgovara propisanim zahtevima. Dalje se navodi kako je proizvod "uvezen na osnovu Rešenja broj 515-07-20814-20-001 od 30.12.2020. izdatog od Agencije". Navedeni dokument odnosi na seriju leka koja je uvezena po svim zakonskim osnovama i kontrolisana po najvišim standardima koje prati Agencija odnosno njena Nacionalna kontrolna laboratorija. Vakcine (tačno definisane serije i količine) na koje se odnosi ovaj sertifikat stoga imaju sve neophodne dozvole i smeju da se primene u imunizaciji u našoj zemlji u skladu sa sažetkom karakteristika leka. To je omogućeno kako pomenutim Rešenjem, to jest uvoznom dozvolom/odobrenjem za uvoz leka izdatog u skladu sa clanom 141. Zakona (na koju se dokument poziva), tako i samim sertifikatom analize koji je i konačna potvrda Agencije koja se izdaje pre nego što bilo koji lek sme da se primenjuje - ističu u ovoj instituciji.

Proizvod se ne sme prodavati i sa njim na bilo koji način rukovati, sem za potrebe koje su definisane uvoznom dozvolom odnosno odobrenjem na koju se poziva i sertifikat analize i na to se odnosi fraza da "lek nema dozvolu za stavljanje u promet na teritoriji Republike Srbije" koja se takođe nalazi na sertifikatu. Ta uvozna dozvola, odnosno odobrenje je bazirano na zahtevu zdravstvene instutucije, u ovom slučaju Instituta za javno zdravlje Republike Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Agencija je u ovom trenutku do sada za ovu vakcinu izdala dve uvozne dozvole/odobrenja (17.12.2020. i 30.12.2020.), odnosno tri sertifikata analize (23.12.2020. – nakon čega je započeta vakcinacija po prvi put u Srbiji, a zatim i 04.01.2021. i 11.01.2021.).

- Agencija je u međuvremenu izdala i uslovnu odnosno privremenu dozvolu za predmetnu vakcinu i nastaviće da temeljno kontroliše svaku uvezenu seriju vakcina protiv kovida 19 ovog proizvođača, ali i sve druge lekove, vakcine i medicinska sredstva, kao što je to činila i u prethodnih 16 godina svog postojanja. Svi navedeni podaci su u duhu transparentnog delovanja, dostupni putem pretraživača po ključnim rečima na internet stranici Agencije www.alims.gov.rs kao što je to slučaj i sa svim drugim proizvodima i postupcima koje na bilo koji način odobravamo - napominju u Agenciji za lekove.

Iz ove ustanove uveravaju građane da će oni da nastave da kontrolišu kvalitet, efikasnost i bezbednost svih lekova, a posebno vakcina protiv kovida 19 i da će javno objavljivati informacije o svim aktivnostima kako bi se predupredile sve moguće dezinformacije i dovođenje u opasne zablude građana Srbije.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.