POOŠTRENE MERE U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA STUPILE NA SNAGU: U Austriji obavezne FFP2 maske, jednonedeljno testiranje i veća distanca

U Austriji su stupile na snagu nove, pooštrene mere u borbi protiv koronavirusa.

Nakon što je dnevni broj novozaraženih u Austriji ostao na konstantno visokom nivou, ali i zbog pojave britanskog soja korona virusa, austrijske vlasti donele su odluku o pooštravanju dosadašnjih mera zaključavanja, pa od danas svi građani stariji od 14 godina moraju da nose FFP2 maske.

FFP2 maske moraju se nositi u prodavnicama, javnom prevozu, svim javnim ustanovama, kod lekara, ali i kod automehaničara. Ova vrsta maske mora se nositi na pijacama, bile one na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, ali i ako se osoba vozi automobilom sa drugom osobom koja nije iz njenog domaćinstva.

Od ove mere izuzete su jedino trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga masku ne smeju da nose.

Ko prekrši obavezu nošenja FFP2 maske moraće da računa sa novčanom kaznom u iznosu od 25 evra.

Pored toga, odlukom Vlade povećana je obavezna distanca između osoba različitih domaćinstava sa jednog na dva metra.

- Poboljšana zaštita građana maskama FFP2 i udvostručenjem distance su ispravan odgovor na novi soj virusa koji se širi Austrijom i koji povećava rizik od zaraze - rekao je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Takođe, odlukom Vlade, proširen je i krug profesija u kojima zaposleni moraju nedeljno da se testiraju na korona virus. Tako pored medicinskog osoblja i negovatelja sada na redovno, jednonedeljno testiranje, moraju zaposleni u prodavnicama, nastavnici, radnici u skladištima, osobe u javnim službama koje primaju stranke, ali i profesionalni sportisti.

Ko se ne bude testirao moraće na poslu da nosi FFP2 masku, dok će za testirana lica biti dovoljna dosadašnja maska.

Medicinski radnici i negovatelji, i pored testiranja, moraće da nose FFP2 maske.

Inače, FFP2 maske počele su prošle nedelje da se prodaju i u supermarketima po ceni od 50 do 59 centi, ali neki ograničavaju broj maski po kupcu. Neki supermarketi najavili su da će prva tri dana od stupanja na snagu obaveze svojim kupcima poklanjati po jednu FFP2 masku.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još