Večeras otvaranje dela Savskog trga i svečano predstavljanje spomenika Stefanu Nemanji

Spomenik Stefanu Nemanji, za jedne ponos, za neke trn u oku, ali kako god, jedna od gradskih tema o kojoj se najviše raspravljalo u 2020. godini, svečano će danas biti predstavljen, a građanima će na korišćenje biti predat i delimično završen Savski trg.

Večernjoj ceremoniji prisustvovaće, prenosi Tanjug, predsednik republike Aleksandar Vučić.

Spomenik o čijoj se estetici i dimenzijama raspravljalo prethodne četiri godine sačinjen je u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u srpsku prestonicu dopreman u delovima. Na montiranju spomenika, koje je počelo u avgustu prošle godine, učestvovalo je desetak ruskih majstora, uz domaće radnike koji su bili zaduženi za rekonstrukciju samog trga.

Spomenik je visok čak 23,5 metara iznad i ima pet metara ispod zemlje, a težak je oko 80 tona. Onaj koji je sada postavljen razlikuje se od pobedničkog rešenja sa konkursa jer Stefan Nemanja sada, umesto krsta, u ruci drži mač.

Trg, koji se aktivno uređuje od jeseni 2019. čine centralni plato i okolne polukružne saobraćajnice. Kako su za "Politiku" minule nedelje potvrdili u gradu, trg će kompletno biti završen u toku predstojećeg proleća.

Svečana ceremonija otvaranja parternog dela trga i predstavljanja spomenika zakazani su za 20 časova.

Stefan Nemanja (1109–1199) bio je srednjovekovni srpski velmoža, najmlađi sin vlastelina Zavide, veliki župan Raške i začetnik vladarske dinastije Nemanjića.

Smatra se jednim od najznačajnijih srpskih vladara, a tokom života podigao je i obnovio veći broj crkava i manastira koji se smatraju njegovim zadužbinama. Zajedno sa sinom Savom smatra se ocem Srpske pravoslavne crkve, koja ga slavi kao svetog Simeona Mirotočivog.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: buducnostsrbijea/Instagram

Pogledajte još