ČETIRI KLJUČNA PERIODA: Kako se menja ženska seksualnost tokom starenja?

Seksualnost žene je zaista veliki božanski dar. Ispunjava je srećom, omogućava joj da doživi jedinstveno iskustvo začeća i materinstva. Seksualnost mora pravilno da se neguje, ceni i razvija, kako bi žena zaista osetila istinsku sreću.

1. Romantični period od 16 do 25 godine:

Ovo je vreme kada devojka otkriva seksualnost. Na svaki sastanak dolazi sa nadom da će bolje razumeti svoje emocije i osećanja, otkriti svoj seksualni potencijal.

Tokom ovog perioda ona je i dalje neiskusna i naivna, jer je pod uticajem detinjstva i mladosti. Stoga, tokom ovog perioda, devojčica traži i avanturu i sigurnost.

Najvažnija karakteristika ovog perioda je romantizam. Tišično je da idealizuje voljenu osobu, ulepšava sve vezano za njega.

Psiholozi kažu da postoje dve komponente: devojčica žudi da otkrije svoje mogućnosti, a s druge strane sanja princa na belom konju koji će u njoj probuditi seksualnost.

2. Kreativni period od 25 do 38 godine

Ova prekretnica u životu žene naziva se i period stabilizacije emocija. Žena već poznaje svoje telo i treba joj više. Stoga ona divno razume šta treba učiniti da bi postigla harmoniju. Već je upoznata sa snažim osećanjima, a sada želi da joj seksualni život bude uzbudljiv. Istovremeno, ona nastavlja da se otvara sebi i svom partneru.

35 godina je prekretnica za donošenje odluka, jer na kraju krajeva biološki sat otkucava. Ako je prethodna faza u razvoju ženske seksualnosti prošla bez ozbiljne kataklizme i emocionalnih trauma, onda je žena zadovoljna sa tim šta joj se trenutno događa. Nastavlja da otkriva svet seksualnosti, uživa u slobodi i sledi svoje želje.

3. Period osetljivosti od 38 do 47 godine:

Kada žena napuni 40 godina, dolazi trenutak istine. Na kraju krajeva, sada bi trebalo da bude jasno definisano u kakvoj je vezi, da li je postigla harmoniju unutar sebe, da li njene želje odgovaraju njenim potrebama.

Razmišljanja o majčinstvu polako se povlače u drugi plan. Umesto toga domiiraju misli o želji, zadovoljstvu, ali često se jave i strahovi.

Dolazi do preispitivanja. Želi da postigne sklad i mir u svemu. Sigurna je u sebe i zrači snagom i smirenošću. U ovom periodu žena je u stanju da najviše uživa u seksu.

Ali tužna je činjenica da se u istoj dobi muškarcu dešava upravo suprotno - seksualnost opada, počinju problemi sa seksualnim željama...

Glupo je verovati da su samo mlade žene privlačne. Postoji jedno pravilo koje kaže da: što je žena starija to je seksualno atraktivnija.

4. Period razumevanja: od 47 godine

Ove četiri godine su zaista najpresudnije jer određuju kako će žena ući u jedno od najlepših doba svog života - 50. rođendan!

Počinje da razmišlja o svom porodičnom životu u koji je uložila toliko snage i energije. Da li je dobila radost i zadovoljstvo? Kako da ojača porodične veze?

Sada u braku dolazi do glavnih promena: partneri koji su ostajali u braku zbog dece - razvode se. A oni koje je ljubav uvek vezala, sada se trude da tu ljubav "začine".

Uoči svog 50. rođendana, žena ponovo kreće u potragu za izvorom svoje seksualnosti i ženstvenosti. Ali ona to čini smireno i mudro - zato što je sada samopouzdana.

Prirodno, libido se donekle smanjuje, period potreban za uzbuđenje se produžava, ali to ne znači da je igra gotova!

U pedesetoj, intimnost je velika radost. A godine s tim nemaju ništa!

Mnoge žene zaista procvetaju u ovoj dobi. Njihovi partneri ih jednostavno ne prepoznaju. Ali najbolje od svega je što možete da se upoznajete iznova i iznova. Glavno je da imate jedno drugo.

S godinama dolazi saznanje da su sve tabu teme jednostavno smešne. Stoga mnogi parovi eksperimentišu i otkrivaju nova zadovoljstva.

Zato odbacite svaku sumnju. Ne bojte se starenja, to je prirodni proces svake osobe i svaka dob ima svoju radost i privilegiju.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još