NAJNOVIJI PODACI REPUBLIČKOG ZAVODA ZA STATISTIKU: Muškarci u Srbiji žive rizičnije i kraće od žena

Iako se u Srbiji svake godine rodi 3.000 dečaka više nego devojčica, podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da u Srbiji ima čak 180.000 žena više nego muškaraca. Ako bismo analizirali uzroke ove paradoksalne vitalne statistike, mogli bismo pretpostaviti da majka priroda ima maćehinski odnos prema vlasnicima Adamove jabučice. Oni žive kraće, češće obolevaju, češće dižu ruku na sebe, više konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance, zbog čega su i češće vinovnici nasilja i saobraćajnih nesreća. Kada se tome doda da muškarci rade teže i opasnije poslove i ređe idu kod lekara, ne treba da čudi da oni žive čak pet godina kraće od žena.

Muškarci su u brojčanoj "prednosti" do 39. godine, a onda njihov broj počinje da opada. Brojke, naime, govore da pedesetogodišnjih žena ima hiljadu više nego muškaraca, u šezdesetoj godini žena je oko 4.000 više, u sedamdesetoj čak deset hiljada više, a osamdesetogodišnjakinje su u brojčanoj prednosti od 9.000 u odnosu na svoje vršnjake. S druge strane, nauka je dokazala da brak predstavlja najbolju "polisu životnog osiguranja" za pripadnike jačeg pola. Dobra vest je da najduže žive oni muškarci koji nose burmu, a loša da svaki treći pripadnik jačeg pola u Srbiji (još) nije otišao pred matičara.

Prosečan muškarac u Srbiji staje na ludi kamen u 34. godini, otac postaje nekoliko meseci nakon odlaska kod matičara, a na brigu o nasledniku – čuvanje, hranjenje, oblačenje, podučavanje i igru dnevno "potroši" jedan sat i 33 minuta. Hranom se bavi 16 minuta dnevno, a pranjem sudova cela tri minuta. Za održavanje domaćinstva, prema sopstvenom priznanju, dnevno utroši 29 minuta, a kućni ljubimci i baštovanstvo okupiraju njegovu pažnju dva sata dnevno.

Muškarci su duplo češće žrtve nasilnih smrti – u 2019. godini čak 2.014 muškaraca bilo je žrtva ubistva, samoubistva i nesrećnih slučaja u poređenju sa 819 žena. I u saobraćajnim nesrećama četiri puta češće stradaju muškarci. Statistika svedoči da su u toj godini poginula 404 muškarca u poređenju sa 130 žena, a povređeno 12.525 muškaraca i 7.881 žena.

Oni se i neuporedivo češće nalaze pred licem pravde – za krivična dela protiv života i tela u 2019. godini osuđeno je 94 žena i 1.309 muškaraca, za krivična dela protiv braka i porodice (zapuštanje i zlostavljanje maloletnika, nasilje u porodici, nedavanje izdržavanja) osuđene su 472 žene i 3.701 muškarac, a za krivična dela protiv imovine osuđene su 892 žena i 6.985 muškaraca. Počinioci nasilja u porodici su u 90 odsto slučajeva muškarci – za ovo krivično delo osuđen je 4.561 muškarac i 462 žene.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još