Dara iz Jasenovca i dalje budi najdublje emocije u američkim medijima

Američka kritika zadivljena maestralnim glumačkim umećem  Biljane Čekić

Nakon početka prikazivanja filma Predraga Antonijevića „Dara iz Jasenovca“ u američkim bioksopima, tamošnja kritika ne prikriva zapanjenost događajima u logoru Jasenovac, kao ni divljenje za maestralno glumačko umeće devojčice Biljane Čekić

Domaći film „Dara iz Jasenovca“ nekoliko dana već se prikazuje u bioskopima mnogih američkih gradova, od Čikaga u kojem živi najveći broj Srba, preko Atlante, Majamija, Hjustona, do Denvera, Dalasa. Od petka 12. februara naći će se na repertoaru dva bioskopa u Pitsburgu, kao i u Filadelfiji, Tampi, Detroitu, Indianapolisu i Sent Luisu.

O filmu Predraga Antonijevića “Dara iz Jasenovca“ i dalje intenzivo pišu američkifilmski kritičari, a na vrsno glumačko umeće mlade Biljane Čekić ne ostaju ravnodušni ni eminentni američki mediji.
DEADLINE piše o filmu čija je radnja prikazana očima desetogodišnje devojčice Dare. „S tihim dostojanstvom kako je odigrala Biljana Čekic, Darine oči ispunjene dušom svedoče strašne događaje” dodajući da je Antonijevićevo ostvarenje prepuno dirljivih momenata gde se odluke o životu i smrti donose u trenutku. “Ponekad odluke donose sami zatvorenici pokušavajući da zaštite svoju decu, a nekad i sami radnici logora koji moraju da odluče da li će rizikovati sopstveni život pomažući zatvorenicima. Kobne pozive svakodnevno upućuju ustaški stražari, koji ubijaju sa opuštenom okrutnošću – čak i kora hleba ili beba koja plače mogu značiti smrtnu kaznu.“ (https://deadline.com/2021/02/dara-of-jasenovac-serbia-oscar-entry-international-critics-line-1234690207/)

Pripovedanje o devojčici Dari i njenom dvogodisnjem bratu Budi kroz užase ozloglašenog logora Jasenovac nije izostavio ni EYE FOR FILM ističući Darin stoicizam pred hororom kojem svedoči „pruža nečujni izvor inspiracije za zatvorenike, iako se film ne fokusira na ovaj deo i izbegava otvorene emocionalne manipulacije. Ponekad je, njeno neodređeno razumevanje stvari, poštedi dela užasa koji za gledaoca nije nevidljiv. Biljana Cekić je dobro izabarna za ulogu nesigurne, a snažne kada je to potrebno. Među ostalim glumcima Marko Janketić se izdvaja kao opaki zapovednik logora Maks Lubrić.(https://www.eyeforfilm.co.uk/review/dara-of-jasenovac-2020-film-review-by-jennie-kermode)

Dejvid Ferguson za MOVIE REVIEWS FROM THE DARK  piše da smo gledali toliko filmova o holokaustu u kojima je svakodnevna volja za preživljavanjem neizmerno jaka, ali priče su retko ispričane očima desetogodišnje devojčice. „Ovo je prvo pojavljivanje Biljane Čekić i izvanredna je da u svojoj sposobnosti da prenese toliko misli i osećanja, istovremeno zadržavajući kameno lice neophodno kako bi izbegla privlačenje neželjene pažnje. Njena Dara se žrtvuje.“


Znanje da su deca izdržljiva ne umanjuje uticaj njihovog maltretiranja i zlostavljanja navodi se u tekstu upućujući svoje čitaoce da je u Hrvatskoj bio smešten jedini logor za istrebljenje, koji nisu vodili Nemci. „
Svrha je bila očuvanje čistoće hrvatske krvi ubijanjem Srba, Jevreja i Roma. Čak je u logoru Jasenovac bio poseban kompleks za decu. (https://moviereviewsfromthedark.com/category/world-cinemaforeign/)

Za LOUD AND CLEAR Tadeus Batri (Thaddeus Buttrey) ističe da je Dara iz Jasenovca daje fantastične kadrove, izuzetno talentovanu glumačku ekipu i svu tugu koju biste očekivali od filma o holokaustu. Takođe u tekstu se navodi da je muzika u filmu sjajna, umereno implementirana kako bi se održao fokus na napetim i dramatičnim događajima na ekranu. To je obično numera laganog klavira i žičanih instrumenata koje daju produžene note kako bi se naglasila napeta i mračna atmosfera. (https://loudandclearreviews.com/dara-of-jasenovac-review/)

Beogradska premijera filma "Dara iz Jasenovca" predviđena je za 22.april, nakon čega će se naći u bioskopima širom Srbije.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.