KUD "Idijoti"

Sigurno su im stariji pričali da se od "muzike nikad neće 'leba ili kruha najesti". Jedni su ih doživljavali kao već stare budale, drugi kao opasne po sistem, a oni su samo iskreno pevali da su "ovde samo zbog para". Nisu idioti već KUD "Idijoti", krenuli su iz Pule u Hrvatskoj i onako, reklo bi se, više neobavezno, bez pompe i velikih najava, pa da se vide sa starim društvom, došli i do Beograda i upisali koncert od 21. decembra 2007. u istoriju SKC-a. 

Nisu samo oduvali, već uskovitlali SKC. E pa, vežbali su oni i po ludnicama, u Italiji su navukli karabinjere na vrat jer su pevali "Bandiera rossa", na jednom koncertu zamerili su se i feministkinjama, ali ostali su odani pre svega sebi i stavu da je "bolje izdati ploču nego prijatelja". 

Tako je bilo i u Beogradu. Negde u oblacima duvanskog dima, lokvama piva koje su se lepile za cipele okupili se Tusta, Sale Veruda, Bucolini i Dejo. Neko kaže: "Jesu ružni i matori, ali dobro sviraju", drugi dobacuju da su "najbolji, najbolji". Majstori s Jadrana ispunili su svoju misiju i uneli novu enegiju i oprimizam pred početak 2008. godine. 

Jesnostavan stajling večite dece u duši - dugačka kosa, majica sa zvezdom petokrakom i velikim A u sredini. Nisu neki veliki levičari, jer znaju da u svakom sisemu sirotinja, kako pevaju, "prva naj…e", oni su samo protiv gluposti i zla. Pevali su kad je trebalo "rat ti je…m, da ti je…m rat… postoji li neki pjesnik veći koji ume to bolje reći". 

Prosto vam padne na pamet da u časove muzičke kulture u osnovnim i srednjim školama, pored Mocarta, Baha, Betovena, kao izdanak panka s bivših YU prostora, u muzičko štivo uvrstite i KUD "Idijote". Možda bi još bolje bilo neki čas veronauke ili građanskog vaspitanja zameniti preslušavanjem njihove muzike. Ne verujemo da bi škola bila mnogo drugačija, ali sigurno bi bilo više dece koja su u stanju da shvate šta su to pročitala, videla ili čula. 

U SKC-u se čula odlična muzika, bili su oni koji umeju da slušaju i da razumeju, a takvih nema baš mnogo. Bilo je i onih koji su enegiju skupljali skakanjem i šutkom. Pevalo se uglas o ljubavi, nepravdi, gluposti. "Hoćemo cenzuru", "Ja sjećam se", "We salute you", čula se i "Pisma o ribaru Marinu, Marini i moru", "Zbogom, Marija", "Vrati se, Bepo". Bilo je i bisa. Muzika je bila, kako sami članovi benda tvrde, namenjena svima - rasistima, anarhistima, pederima, nacionalistima, liberalima, komunistima, mora samo da se plati karta. Neki red mora da se zna i kod "Idijota", pa "KUD Idijoti, tud i mi".

Tekst: Danijela Tadić
Fotografija: Marko Risović

Pogledajte još