DOBROBITI KORONE: Mladi iskoristili vanredno stanje za učenje novih veština

Veliki broj mladih u Srbiji vanredno stanje izazvano pandemijom virusa korona iskoristio je kako bi razvio nove veštine, pokazuju rezultati ankete pod nazivom "Iskustva mladih, osećanja i pogledi na kovid-19", koju je Unicef realizovao u saradnji s Evropskom trening fondacijom. Trećina mladih je za vreme socijalnog karantina naučila strane jezike, svaka sedma mlada osoba je radila na razvoju informacionih i komunikacionih tehnologija, deset procenata njih je naučilo specifične ili tehničke veštine koje su u vezi s poslom koji obavljaju, a svaki dvanaesti je naučio da svira (novi) instrument.

Ova anketa kreirana je radi boljeg uvida u iskustva mladih u Evropi i centralnoj Aziji oko trenutnog i dugoročnog uticaja pandemije virusa korona na mlade i adolescente i nju su u Srbiji ukupno popunile 723 mlade osobe, uzrasta od 15 do 30 godina, tokom jula prošle godine. Mladi su anketu popunjavali preko "U-Report", digitalne društvene platforme za izveštavanje, koja je kreirana od strane Unicefa i prisutna je u više od 60 zemalja sveta. Platforma je napravljena sa ciljem da se čuje i "pojača" glas mladih i promoviše njihovo učešće u stvaranju pozitivnih društvenih promena, a pitanja koja se na njoj postavljaju uključuju oblasti zdravlja, ishrane, obrazovanja, zaštite dece, nejednakosti, nasilja, zapošljavanja i mnoge druge teme značajne za unapređenje položaja mladih.

Rezultati ove ankete govore da je trećina mladih u Srbiji bila pod stresom za vreme vanrednog stanja. Za razliku od njih, 26 odsto se osećalo smireno i opušteno, a svaka peta mlada osoba nije znala čime da ispuni vreme, pa je osećala dosadu. Svaki deseti ispitanik bio je ravnodušan prema situaciji u kojoj se našao, sedam odsto je bilo tužno, a dva procenta srećno. Analiza njihovih odgovora pokazuje da se nivo anksioznosti povećao kod mladih tokom vanrednog stanja – kod 38 odsto njih nivo nervoze povećao malo, dok se 14 procenata mladih osećalo veoma nervozno tokom vanrednog stanja. S druge strane, petina mladih ocenjuje da se osećala manje anksiozno nego inače.

Očekivano, pandemija korone "obojila" je pogled na budućnost mladih ljudi u celom svetu, pa i u Srbiji. Na pitanje "kako se osećaš kada razmišljaš o svojoj budućnosti nakon kovida-19, čak trećina njih odgovorila je – zbunjeno. Svaki peti ispitanik je, prema sopstvenom priznanju, bio uplašen, ali ohrabruje podatak da isti procenat njih ipak ima optimističan pogled na budućnost. Svaka deseta mlada osoba je "mirna" kada je u pitanju percepcija budućnosti po završetku korona krize, dok je po sedam procenata njih ljuto ili pesimistično. Na pitanje da li je pandemija korone uticala na njihov pogled na budućnost, 46 odsto mladih odgovorilo je "da, nagore", dok je 40 procenata njih odgovorilo odrečno.

Mladi su najviše zabrinuti za svoje i zdravlje bližnjih ljudi, a nešto manji broj njih brine i zbog finansijske situacije. Deo mladih je najviše zabrinut zbog nemogućnosti putovanja, a deo zbog odlaganja studija, dok najmanje njih brine zbog mogućeg gubitka posla i nemogućnosti pronalaženja novog. Na pitanje šta bi trebalo da bude glavni prioritet državnih investicija po završetku krize izazvane koronom, mladi pre svega ističu ulaganje u kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, stvaranje radnih mesta i borbu protiv siromaštva i nejednakosti.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još