OBRATITE PAŽNJU: Sedam skrivenih simptoma blokiranih vena

Iako je veliki broj simptoma ovog stanja opšte poznat - postoje oni koji su skriveni i nespacifični, a zbog kojih ovo stanje može proći neopaženo na vreme.

Otekle noge i zglobovi su čest problem mnogim ljudima. Ovo neprijatno stanje je obično uzrokovano dugotrajnim stajanjem ili hodanjem, nošenjem neudobnih cipela ili trudnoćom. Ali u nekim slučajevima natečene noge i zglobovi predstavljaju crvenu zastavu za ozbiljnije zdravstvene probleme, koje ne treba zanemariti.

Uzroci blokiranih vena mogu biti kardiovaskularne bolesti, tromboza dubinskih vena, bolesti bubrega, poremećaji limfnog sistema, meki lekovi koje koristite i drugo. Postoje neki veoma očigledi simptomi blokiranih vena, ali i oni koji su skriveni, a ukazuju da sa vašim venskim sistemom nešto nije u redu.

1. Edem

Blokirane vene ne mogu da pumpaju vodu u telu. Telo gubi mogućnost održavanja ravnoteže slane vode. Uveče stopala otiču, čarape ostavljaju debele i duboke tragove na koži. Imate poteškoća da skinete prsten. Oticanje u trbuhu znak je bubrenja u unutrašnjim organima.

2. Tinitus

Blagi zvukovi koji vremenom postaju glasniji sprečavaju vas da se koncentrišete. Razlog ovih zvukova je porast krvnog pritiska u moždanim venama koje uzrokuju pritisak.

3. Nesvestica

Čovek se oseća pijano. Nagla nesvestica znak je da vestibularni sistem ne radi dobro.

4. Nesanica

Ne možete da spavate pre ponoći iako se osećate nemirno i nedostaje vam energije? Razlog za to je što hipofiza ne dobija dovoljno krvi. Ovo prekida proizvodnju hormona spavanja - melatonina.

5. Nedostatak izdržljivosti

Osećate se iscrpljeno. Nemate volje ni za šta. Sve što želite je da ostanete u krevetu i jedete. To se događa kada telo počne da štedi energiju. Vene ne mogu da nose ishranu potrebnu za organe. Zato telo mora da minimizira svoje aktivnosti da bi ostalo živo.

6. Poremećaji vida

Pred očima vidite male "tačkice" koje lete. To su simptomi koji nastaju iz vena očnih sočiva i jasan su pokazatelj neke anomalije.

7. Bol u zglobovima

Kada se promeni vreme, javlja se bol u zglobovima. Umesto da se probudite odmorni i puni snage, osećate se kao da ste imali napad. Žalite se na bol u kostima. Razlog za to je što sinovijalna tekućina gubi karakteristike.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još