ODLAZAK PANONSKOG MORNARA: Preminuo Đorđe Balašević

Poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 68. godini u Novom Sadu. Porodica je potvrdila ovu tužnu vest. Naime, Balaševićeva supruga Olivera je beogradskim medijima plačnim glasom kratko rekla da je informacija o smrti njenog bračnog partnera tačna.

Inače, Balašević je pre tri dana primljen u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine, imao je Kovid-19 i bio je u lošem stanju.

Lekari su preuzeli sve neophodne mere lečenja, ali do poboljšanja nije dolazilo. Danas popodne mu se stanje dodatno pogoršalo usled ranijih hroničnih zdravstvenih problema.

Višesatni napori lekara KCV, na žalost, nisu urodili plodom i Balašević je preminuo tri meseca pre 68. rođendana.

Đorđe Balašević, Novosađanin koji je želeo da bude fudbaler, stihove je počeo da piše u osnovnoj školi.

Gimnaziju je završio vanredno, pošto je zbog matematike, fizike i hemije digao ruke od redovnog školovanja. Vickasti hit "U razdeljak te ljubim" njegove prve grupe "Žetva" sa 180.000 prodatih singlova bio je uspeh jugoslovenskih razmera.

Balašević je igrao u nekoliko serija, a snimio je i film "Rani mraz", gde su, između ostalih, glumila njegova deca i njegov veliki prijatelj Rade Šerbedžija.

Rođen je 11. maja 1953. godine. Bio je član muzičkih grupa "Žetva" i "Rani mraz", a 1982. započeo je solo karijeru. Ukupno je objavio 14 albuma. Tokom četrdesetogodišnjeg braka sa zrenjaninskom atletičarkom Oliverom Savić dobio je troje dece - ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu.

Upisao je, ali nije diplomirao geografiju. Ipak, povodom 50 godina Novosadskog univerziteta uručena mu je počasna diploma.

Tokom svoje karijere Balaševića su pratila mnoga osporavanja. Mnogi su mu zamerali što je snimio pesmu "Računajte na nas", da bi on u svoju odbranu rekao:

- Ja sam tu pesmu napisao pre 30 godina. Da sam ubio Tita već bih do sada izašao sa robije.

Balašević je bio poznat kao veliki kritičar režima Slobodana Miloševića, a dok je zemlja bila pod sankcijama, uzeo je slovenačko državljanstvo. Takođe, bio je ambasador dobre volje visokog komesarijata UN za izbeglice. Posle 2000. godine nije se javno politički eksponirao do 2008, kada je učestvovao u predizbornoj kampanji Borisa Tadića.

Izvor: Blic.rs/Danas.rs
Foto: N1 - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još