PROMENE OD 1. JUNA: Novi zakon o zdravstvenom osiguranju štiti trudnice

Ako se usvoji novi zakon o zdravstvenom osiguranju, trudnice u Srbiji će ostvarivati pravo na naknadu zarade bez obzira na to da li su im poslodavci uplatili doprinose, a pacijenti više neće morati da nose potvrdu o bolovanju u svoju firmu, već će to elektronskim putem da radi njihov izabrani lekar. To drugim rečima znači da će trudnice dobijati naknade redovno i na vreme, bez obzira na to da li im je poslodavac uplatio doprinose ili je "zaboravio" na svoju zakonsku dužnost, a zaposleni više neće morati da idu u dom zdravlja po doznake.

Nacrtom zakona o zdravstvenom osiguranju takođe je predviđeno da poslodavac više ne vrši obračun naknada zarada, već da to radi Republički fond za zdravstveno osiguranje, koji sada samo kontroliše taj proces. Ovim dokumentom takođe je planirano osnivanje prvog registra osoba obolelih od retkih bolesti, odnosno uvođenje definicije retkih bolesti u pravne propise Srbije. Javna rasprava o Nacrtu zakona o zdravstvenom osiguranju počela je 4. februara i trajaće do poslednjeg dana tekućeg meseca, u njoj mogu da učestvuju predstavnici državnih organa, javnih službi, zdravstvenih ustanova, udruženja pacijenata, stručna javnost i drugi zainteresovani učesnici, a kalendarom Ministarstva zdravlja predviđeno je da Srbija 1. juna dobije novi zakonski akt.

Kako se navodi u obrazloženju nacrta zakona, predloženo je da osiguranice u slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija tokom održavanja trudnoće ostvaruju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, bez obzira na to da li su im uplaćeni doprinosi – dakle i pravo na naknadu zarade zbog privremene sprečenosti za rad, što nije slučaj prema važećem zakonu. Naime, prema postojećem zakonskom rešenju, trudnica može ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo na naknadu troškova prevoza u slučaju da nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje. Međutim, ona ne može da prima platu.

- Teško je reći koliko trudnica prima zaradu sa zakašnjenjem, ali ono što znamo jeste da od oko 330.000 aktivnih firmi u našoj zemlji, oko 41 odsto njih kasni s isplatom zarada. Od toga, dve trećine njih zarade isplaćuje s kašnjenjem od oko 15 dana, ali trećina preduzeća kasni s isplatom između mesec ili dva jer imaju ozbiljnije finansijske probleme. To znači da oko 130.000 firmi značajno kasni s isplatama zarada svojim radnicima, pa i trudnicama koje se nalaze na njihovom platnom spisku. Nacrtom novog zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da trudnice dobijaju svoje naknade na vreme, što će i u materijalnom i u psihološkom smislu olakšati održavanje trudnoće - ističe Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku, koja svakih šest meseci pravi analizu rada privrede u našoj zemlji.

Nacrtom zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je i osnivanje registra za retke bolesti, što će mnogim osobama olakšati pristup lečenju i nabavci zdravstvenih pomagala. Procene govore da više od pola miliona ljudi u Srbiji boluje od retkih bolesti, a svega pet odsto obolelih ima pristup lečenju. Prema proceni Evropske komisije, kojom se služe i naši zvaničnici, između šest i osam odsto populacije ima neku retku bolest, a statistika Svetske zdravstvene organizacije svedoči da je na planeti registrovano oko 7.000 retkih bolesti.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još